Nieuws

Een winterse nabrander in maart

Dachten we de meteorologische lente afgetrapt te hebben, kwam maart tóch nog met enkele winterse verrassingen. Vorige week viel er meerdere dagen sneeuw met zelfs een code oranje tot gevolg. Ook op 10 maart was het raak, al bleef de sneeuw die dag vooral in het noorden van het land liggen. Hoe kwam dit eigenlijk? WOW-metingen bieden het antwoord.

Grote verschillen
Vrijdag 10 maart begint met een lagedrukgebied dat zich boven Groot-Brittannië bevindt. Een frontale zone behorend bij dit laag, ligt aanvankelijk oost-west georiënteerd boven ons land.


Figuur 1: Analyse van 00 UTC (1.00 lokale tijd) op 10 maart 2023

Het lagedrukgebied trekt oostwaarts over ons land en later in de avond verder door naar Polen. Aangezien lucht om een lagedrukgebied tegen de klok in waait, zoals de groene pijlen in figuur 2 aangeven, zorgt dit voor grote temperatuurverschillen in ons land. Waar het zuidoosten om 12 uur lokale tijd nog te maken heeft met de aanvoer van hogere temperaturen vanuit het zuidwesten, is in het noorden de wind al naar het noord(oost)en gedraaid met de aanvoer van koudere lucht. Dit zorgt voor een mooie gradiënt die duidelijk zichtbaar is in de WOW temperatuurmetingen: een overgang van maar liefst 11 graden Celsius in het zuiden tot zo’n 1 graden Celsius in het noorden!


Figuur 2: Analyse van 12 UTC (13.00 lokale tijd) op 10 maart 2023


Figuur 3: WOW-temperatuur- en windmetingen om 12 uur lokale tijd op 10 maart 2023

Sneeuw en gladheid
Gedurende de middag zal de wind verder draaien van noordoost naar noord tot noordwest en gaat de natte sneeuw over in sneeuw. Hierdoor neemt de temperatuur in de namiddag in rap tempo verder af. Het moment waarop regen overgaat in sneeuw is door de temperatuurafname goed te volgen op de verschillende WOW-stations, zoals bij station Norschoten, Barneveld rond 15.00 lokale tijd.


Figuur 4: WOW-temperatuur-, wind- en neerslagmetingen om op 10 maart 2023 in Norschoten, Barneveld

De sneeuw valt in vrijwel het gehele land, maar door de grote temperatuurverschillen blijft dit vooral in het noordoosten van het land liggen. Ook de rest van het land zal in de nacht erop te maken krijgen met winterse taferelen: de combinatie van opklaringen en noordelijke wind zorgt ervoor dat de temperaturen in de loop van de avond en nacht snel afnemen. Het KNMI geeft dan ook een code geel uit voor gladheid: de wegen zijn nog nat van de voorgaande dagen met regen en (natte) sneeuw, waardoor het op plaatsen waar niet gestrooid is, verraderlijk glad kan worden.

Sneeuw goed te vinden
Sneeuwliefhebbers hoeven zaterdag maar een snelle blik op de satellietbeelden te werpen om te weten waar ze zaterdag moeten zijn. Zodra de bewolking is weggetrokken en de zon zaterdag weer opkomt, zijn de gebieden met sneeuw namelijk mooi terug te vinden in de zogenaamde ‘Ice Water Snow RGB’, een combinatie van satellietbeelden waarop sneeuw rood-roze gekleurd is. Bijzonder voor de tijd van het jaar!


Figuur 5: Ice Water Snow RGB Satellietbeeld op 11 maart om 07 UTC (9.00 lokale tijd).