Nieuws

Warmtefrontaflopertje zorgt voor regen

23 juli 2020 - Op donderdag 16 juli was er in een groot deel van het land sprake van een grijze dag met van tijd tot tijd wat regen. Dit weer werd veroorzaakt door een zwak frontaal systeem, een zogenaamd warmtefrontaflopertje (detached warmfront).

Een warmtefrontaflopertje is een golfje in het warmtefront deel van het polaire front, wat dankzij de bovenluchtstroming losraakt van het oorspronkelijke front. Het loopt er zogezegd van af. Kenmerkend voor zo’n warmtefrontaflopertje in het satellietbeeld is, dat achter het warmtefrontaflopertje een groot deel van het front opgelost is. Dit betekent dat daar geen of weinig bewolking meer is, wat vaak dankzij een rug van hoge druk in de bovenlucht wordt veroorzaakt. Deze rug zorgt er ook voor dat het wamtefrontaflopertje dankzij de stroming (aan de oostzijde van de rug) zuidwaarts beweegt.


HRVis satellietfoto van 12 UTC. Links heel Europa en rechts een detailopname van Nederland en omstreken. Goed te zien is hoe Nederland (en een deel van Duitsland) onder de bewolking van het warmtefrontaflopertje liggen, terwijl boven de Noordzee een groot deel van de bewolking is opgelost, hoewel het oorspronkelijke warmtefront nog wel herkenbaar is. 

Hoe uit dit warmtefrontlopertje zich nu in de WOW waarnemingen?
In de wind zien we dat aan de voorzijde (in de warme sector en voor de occlusie uit), de wind nog oostelijk is in het oosten van het land (Twente) en dat ten westen ervan, de wind naar westelijke richtingen gedraaid is. Tevens is te zien dat het in het oosten en zuidoosten van het land wat vochtiger is (hogere relatieve vochtigheid), dan achter het systeem in het westen.


WOW waarnemingen donderdag  16 juli 12 UTC (14 uur lokale tijd). Het warmtefrontaflopertje ligt boven het oosten van Nederland. In het oosten is de wind nog oostelijk, in het westen is deze, achter het systeem, naar west gedraaid. Bovendien is de lucht bij en voor het warmtefrontaflopertje in het oosten en zuidoosten van het land nog vochtiger; de relatieve vochtigheid is er hoger dan in het westen.

Het allerbelangrijkste kenmerk van het warmtefrontaflopertje: 
Een enigszins verregende zomerdag in juli. Zoals te zien is in de WOW metingen van het Liemers College Zonegge:


WOW waarnemingen donderdag 16 juli Liemers College Zonegge. Het is duidelijk dat het geregeld regent op deze dag.