Over WOW-NL

WOW-NL biedt jou de mogelijkheid om deel te nemen aan een groot netwerk van weerwaarnemers. WOW-NL is h├ęt platform waarop iedereen actuele weerwaarnemingen kan delen, bekijken, vergelijken en archiveren. Het Weather Observations Website (WOW) concept werd in 2011 gelanceerd door de Britse nationale weerdienst Met Office. Inmiddels maken ruim 10.000 stations in 220 landen onderdeel uit van het netwerk. Het KNMI werkte voor de ontwikkeling van WOW-NL nauw samen met Met Office en zal dat ook blijven doen om het portaal verder te optimaliseren.

Data delen, bekijken en vergelijken
Iedereen die beschikt over een automatisch weerstation, gekoppeld met het internet, kan meedoen aan WOW-NL. Deel, bekijk en vergelijk jouw eigen waarnemingen met die van andere locaties, op de kaart of in een grafiek. De site toont iedere 10 minuten nieuwe waarnemingen van alle stations die wereldwijd zijn aangemeld bij WOW, waaronder de waarneemstations van het KNMI. Meld je voor nieuws over onderzoek, ontwikkelingen en weeranalyses aan op de facebookpagina van WOW-NL. Wissel hier ook je ervaringen uit met andere mensen uit het netwerk.

Jouw weer ook op de kaart?
Meedoen is eenvoudig. Maak eerst een account aan op de website van WOW-UK. Na ontvangst van je inloggegevens registreer je jouw weerstation en stel je het in voor verzending van data naar WOW. Het verzenden van de metingen vindt daarna automatisch plaats en de data zijn direct beschikbaar op WOW-NL voor alle bezoekers. Deelnemers beheren zelf de informatie over hun station en de data op de WOW-server van Met Office. De ingevoerde gegevens over de gebruikte apparatuur en de omgeving geven een indicatie van de kwaliteit. Het KNMI voert echter nu nog geen controle uit op deze waarnemingen.

De betekenis van WOW-NL voor het KNMI
WOW-NL is gebaseerd op crowdsourcing waarvan de kracht afhankelijk is van de hoeveelheid data die wordt verzameld. Er is nog meer onderzoek nodig om de kwaliteit van deze nieuwe bron van gegevens vast te stellen, maar de potentie is groot. Denk aan bijvoorbeeld meer inzicht in trends in extreem weer, kennis over het klimaat in de stad en gedetailleerder advies over de impact van het weer. De eerste onderzoeken naar de metingen van WOW-NL in 2015 en 2016 hebben de meerwaarde al laten zien. In de komende 3 jaar wordt dit onderzoek ge├»ntensiveerd. 

Wil jij het KNMI steunen in dit onderzoek door deel te nemen aan WOW-NL? Onder "Meedoen" vind je meer informatie.