Nieuws
Nieuwe WOW-stations meten ongewone windrichting op Bonaire door orkaan Beryl
Begin juli trok orkaan Beryl over het Caribisch gebied. Door het ongewoon warme zeewater ontwikkelde de orkaan zich opmerkelijk vroeg in het seizoen tot een categorie 4 orkaan en uiteindelijk zelfs tot categorie 5. De orkaan trok niet over Bonaire, Saba en Sint-Eustatius, maar Bonaire had wel te maken met een indirect effect van de cycloon. Enkele nieuwe WOW-meetstations op Bonaire legden deze dag vast.In de eerste helft van het jaar zijn nieuwe weerstations geïnstalleerd op Bonaire (Figuur 1), in het kader van een pilotproject om lokale patronen in o.a. neerslag en temperatuur beter in kaart te brengen. De WOW-stations vormen een aanvulling op het bestaande meetstation op het vliegveld. Een waardevolle toevoeging, want metingen in het Caribisch gebied zijn door de afstand tussen de verschillende eilanden schaars. Dankzij de nieuwe meetstations in deze pilot is bijvoorbeeld beter te volgen hoeveel neerslag er valt op een bepaald punt, zeker als de bui niet over het officiële KNMI-station op het vliegveld trekt, en of er bijvoorbeeld sprake is van een ongewone windrichting die tot wateroverlast kan leiden.
Figuur 1: Locaties van WOW-stations op Bonaire op 1 augustus 2024. Bron: wow.knmi.nl
Wind reversal
Op 2 juli trok Beryl van oost naar west over het Caribisch gebied. De orkaan trok als categorie 5 orkaan noord van Bonaire langs (Figuur 2). Net als bij gewone lagedrukgebieden waait de wind om een orkaan tegen de klok in. Voor Bonaire een belangrijk aandachtspunt voor de meteoroloog, want de windrichting is er meestal oostelijk. De westkant van het eiland is kwetsbaarder dan de oostkant, en bij een zogenaamde ‘wind reversal’, een verandering van deze richting, kan dit dus tot problemen leiden.
Figuur 2: Weerkaart van het National Hurricane Center (NHC) voor 2 juli om 12 UTC, met Bonaire bij de paarse stip en Beryl ten noorden hiervan. Bron: NHC.
In de metingen van Washington Slagbaai National Park, in het noorden van Bonaire gelegen, is te zien dat de wind op 2 juli inderdaad van richting veranderde door orkaan Beryl (Figuur 3), van noordoostelijk naar zuidwestelijk. Wel gebeurde dit met een (zeer) lage windsnelheid, waardoor de overlast door de wind beperkt bleef. Hierna nam de wind iets toe en draaide deze naar een zuidoostelijke richting, voordat de oostelijke richting terugkeerde. De overlast door de wind zelf viel mee. Wel werd er nog gewaarschuwd voor hoge golven en een deiningsveld: golven die van een ver weg gelegen gebied met veel wind komen en lange afstanden kunnen afleggen.
Toegevoegde waarde
Twee dagen later bewezen de nieuwe WOW-stations hun meerwaarde tijdens de passage van een bui. Om 6.37 uur Nederlandse tijd werd er neerslag gemeten boven WOW-station Nawati Suit. Een bui ontwikkelde zich snel boven het eiland en om 6.55 uur Nederlandse tijd werd er een intensiteit van 16,8 mm/uur bij WOW-station Lagun gemeten (Figuur 4). Buien van deze intensiteit worden getypeerd als zware bui en kunnen lokaal voor overlast zorgen. Als de meteoroloog alleen het officiële KNMI-station had bekeken, had dit een heel ander weerbeeld opgeleverd: op dit station bij het vliegveld werd namelijk maar 1,1 mm/uur gemeten.
Figuur 4: Neerslagintensiteit bij Nawati Suit (blauw), Lagun (lichtblauw) en Flamingo Airport (donkerblauw). Tijden zijn in UTC+2 (Nederlandse zomertijd). De lokale tijd op Bonaire is UTC-4. Bron: wow.knmi.nl.