Nieuws

Storm Ciarán

Op woensdag 2 november trok storm Ciarán (spreek uit: ‘kieran’) over Nederland. Deze derde storm van het seizoen, dat 1 september van start ging, was pas de eerste die in Nederland tot een code oranje leidde. Door het bijzonder zachte en natte najaar stonden veel bomen nog in blad en bovendien was de bodem zacht, waardoor ze kwetsbaar waren voor de wind. Dit alles zorgde ervoor dat Ciarán voor veel schade zorgde in Nederland. Hoe was Ciarán via de WOW-stations te volgen? 

Door Het Kanaal 

Donderdagnacht bereikte Ciarán Het Kanaal al (figuur 1-2). Zoals je op de kaart kunt zien is het lagedrukgebied deel van een groter, complex laag met meerdere kernen van lage druk dat zich boven de Britse Eilanden bevindt. De neerslag van het bijbehorende warmtefront had de Belgische kust op het moment dat deze weerkaart werd gemaakt net bereikt. 


Figuur 1: Analyse van 00 UTC (01.00 lokale tijd) op 2 november 2023 


Figuur 2: MSG Airmass RGB satellietbeeld om 00 UTC (01.00 lokale tijd) op 2 november 2023 

De windrichting in Nederland werd op dit moment al bepaald door de locatie van het laag. Om een lagedrukgebied stroomt de lucht met de draaiing van de aarde mee (cyclonaal), op het noordelijk halfrond is dit tegen de klok in. Je ziet dit goed terug in de metingen van WOW-station Westkapelle Beatrixstraat in Zeeland (figuur 3). Op het moment van de weerkaart was de wind zuid tot zuidoost van richting, aangezien we ons ten oosten van het lagedrukgebied bevonden. 


Figuur 3: Windwaarnemingen op Weerstation Westkapelle Beatrixstraat van 2 november tot en met 3 november 2023 

Het lagedrukgebied trok via het zuiden van Engeland naar het westelijk deel van de Noordzee (figuur 4). In de loop van de dag draaide de wind daardoor geleidelijk naar zuidwest. Aan de kust werden windstoten waargenomen tot 115 kilometer per uur gemeten en in de westelijke kustgebieden is op veel plaatsen windkracht 9 gemeten. 


Figuur 4: Analyse van 18 UTC (20.00 lokale tijd) op 2 november 2023 

Lokale effecten 

Opvallend genoeg vond de hoogste gemeten windsnelheid in Westkapelle, de blauwe lijn in figuur 3, plaats in de nacht naar vrijdag 3 november, met een maximum van 15.2 m/s, dat is bijna windkracht 7. Dit terwijl de code oranje al was beëindigd en er ten tijde van de code oranje (2 november 11.00-17.00 in Zeeland) geen hoge piek in de windsnelheid te zien is. Deze piek vond plaats doordat er op dat moment een occlusie overtrok die nog bij Ciarán hoorde en is ook goed zichtbaar in de metingen van de officiële KNMI-weerstations (figuur 5).De eerste piek in de wind op donderdag laten stations Hoek van Holland en Vlissingen wel duidelijk zien. 

Dit verschil kan worden verklaard door de locatie of meetopstelling van het WOW-weerstation. Ten tijde van de eerste piek was de windrichting anders, waardoor het WOW-meetstation mogelijk afgeschermd werd door gebouwen of andere obstakels. Als WOW-gebruiker kun je informatie toevoegen over de ligging van je meetstation, waar dit soort informatie in kan worden meegenomen. Dat is erg waardevol voor de interpretatie van de gegevens. 


Figuur 5: Windwaarnemingen op het officiële KNMI-station Hoek van Holland (links) en Vlissingen (rechts) van 2 november tot en met 3 november 2023