Nieuws

Terugblik op maart 2022

Veel oostenwinden en een luchtdrukrecord

Een kort nieuwsbericht dit keer, over de bijzondere weersituatie van afgelopen maart. In het maandoverzicht van maart 2022 (link) viel te lezen dat de maand recordzonnig was en op de laatste dag na ook recorddroog zou zijn geweest. Dit aanhoudende zonnige en droge weer was het gevolg van een langdurig geblokkeerd weerpatroon, waarin krachtige hogedrukgebieden ons weer domineerden. Met als gevolg; veel oostenwinden en een nieuw luchtdrukrecord voor maart.

 

Figuur 1: weerkaart van 00 UTC op zaterdag 19 maart 2022, getekend door een KNMI-meteoroloog.

Luchtdrukrecord in maart

In de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 maart ontstond er een zeer krachtig hogedrukgebied nabij Denemarken en steeg de luchtdruk in De Bilt tot maar liefst 1045,0 hPa. Sinds het begin van de metingen was de luchtdruk in maart nog nooit zo hoog, het oude record stond op naam van maart 2003 en bedroeg 1043,8 hPa. De hoogte luchtdruk ooit gemeten over het hele jaar in De Bilt is nog steeds 1050,4 hPa, gemeten op 26 januari 1932. Dat dit in de winter was is geen toeval, ook alle andere luchtdrukwaarnemingen van meer dan 1045 hPa vonden plaats in de wintermaanden (december, januari en februari). In het zomerhalfjaar worden hogedrukgebieden minder krachtig.

In het noorden van het land was de luchtdruk op 18/19 maart het hoogst met op de KNMI-stations ruim 1047 hPa. Weerstations aangesloten op het WOW-netwerk maten zelfs nog hogere waarden; Meteo Schiermonnikoog registreerde een afgeronde 1049 hPa. In figuur 2 is een kaartje te zien van de WOW-luchtdrukwaarnemingen om 23:59 lokale tijd op 18 maart 2022.


Figuur 2: luchtdrukwaarnemingen van het WOW-netwerk om 23:59 LT op 18 maart 2022.

Ongebruikelijk veel oostenwind

Doordat de hogedrukgebieden zich vaak boven het noorden of noordoosten van Europa bevonden, hadden we in onze omgeving vaak te maken met wind uit het zuidoosten, oosten of noordoosten. Wanneer we een windroos maken van de gemiddelde windrichting gemeten op het KNMI-weerstation De Bilt in maart 2022 (figuur 3, rechts) dan wordt dit meteen duidelijk. De percentages geven aan hoeveel procent van de tijd een bepaalde windrichting is voorgekomen. Wanneer we de percentages van alle oostelijke windrichtingen bij elkaar op tellen dan komen we bijna op 100% van de tijd uit en dat is zeer ongebruikelijk. Wanneer we namelijk de klimatologie (normaal) voor de windrichting in maart erbij pakken (figuur 3, links) dan zien we een veel evenwichtiger beeld, met een voorkeur voor de zuidwest-richting.

 

Figuur 3: windrozen van de klimatologie voor maart (links) en van de gemiddelde windrichting in maart 2022 (rechts), bron: KNMI

Natuurlijk vinden we de overheersende oostenwinden ook terug in de waarnemingen van het WOW-netwerk. In figuur 4 hieronder staan de grafieken van de windrichting afgebeeld voor drie verschillende stations verspreid over het land; Weerstation Zuidland in Zuid-Holland, Pieper Weerstations in Flevoland en De Wilgen in Groningen. Tot en met 7 maart zien we vooral windrichtingen rond 90 graden (oost). Daarna werd de wind meer zuidoost (tussen de 90 en 180 graden) en de maand eindigde met een windrichting tussen de 0 en 90 graden (noordoost). Wanneer de wind door de noord gaat, bijvoorbeeld van noordwest naar noordoost, dan klapt de richting om van 0 naar 360 graden (beiden pal noord), vandaar de grote sprongen in de grafiek aan het einde van de maand.

 
Figuur 4: grafiek windrichtingen Zuidland, Pieper en De Wilgen, 1 t/m 31 maart 2022, bron: WOW