Nieuws
Steeds minder kans op sneeuw
Het is alweer bijna 2 jaar geleden: op 2 februari 2019 was er voor het laatst een sneeuwdek gemeten in Nederland. Op 16 januari hadden we eindelijk weer eens sneeuw in Nederland. Helaas duurde de pret maar kort, want de dag erop werd de sneeuw snel weggesmolten door de zon. Door klimaatverandering zullen er steeds minder sneeuwdagen overblijven. Dit zien we dan ook terug in ons klimaat: de temperende werking van ons zeeklimaat, de nieuwe klimaatnormaal, de klimaatstreepjescode en naar verwachting ook in de nieuwe klimaatscenario’s.Weerkaart van 16 januari in de avond
Zeeklimaat
Op de middelbare school tijdens Aardrijkskunde leer je dat Nederland een zeeklimaat heeft. Zoals de naam al doet vermoeden wordt het klimaat in Nederland dus sterk beïnvloed door de zee en dan specifiek de Noordzee, maar ook door de Atlantische Oceaan. Bij een westenwind komt de wind vanaf de Noordzee en iets verderop vanaf de Atlantische Oceaan. Af en toe komt in Nederland de wind ook uit het oosten of uit het zuiden. Het weer wat deze winden met zich meebrengt is weer dat hoort bij een landklimaat.
Doordat de wind in Nederland het meeste uit het westen waait hebben we vaak te maken met een wat getemperd (zee)klimaat. Dit betekent dat er over het algemeen niet veel extremen voorkomen bij deze windrichting. De zee (t.o.v. land) heeft een dempend effect op extremen. Water (t.o.v. grond/zand) heeft namelijk het vermogen om temperaturen langer vast te kunnen houden. Een voorbeeld hiervan is een hete lentedag op het strand. Loop je met je blote voeten op het strand dan brand je bijna je voeten, het land is in de nacht afgekoeld en overdag weer heel snel opgewarmd. In de zee is het dan erg koud omdat het de temperatuur van de winter nog in de zee zit. De temperatuur van de zee doet er dus maanden over om op te warmen.
Nieuwe klimaat normaal
De definitie zoals we die hanteren voor het klimaat is het gemiddeld weer over een periode van 30 jaar. Het KNMI en andere meteorologische instituten updaten het klimaat om de 10 jaar. Zo is het weer berekend van 1961-1990, 1971-2000, 1981-2010. Iedere 10 jaar bekijken we dus opnieuw het gemiddelde weer van de afgelopen 30 jaar. Het nieuwe klimaat dat nu geldt is sinds kort voor de periode 1991-2020 berekend. In het nieuwe klimaat zijn er meer tropische dagen, regent het gemiddeld meer in de zomer en in de winter, het aantal vorstdagen en sneeuwdagen neemt af en de zonuren nemen toe.
Klimaatstreepjescode
De belangrijkste graadmeter van het klimaat is misschien wel de temperatuur. Maar het klimaat kenmerkt zich niet alleen door de temperatuur. Neerslag, zonnestraling, wind, vochtigheid en verdamping worden ook meegenomen in de berekeningen van het klimaat. Sinds de metingen in 1901 houden we de gemiddelde temperatuur van Nederland bij. De kleur van ieder verticaal streepje geeft de gemiddelde temperatuur aan van dat specifieke jaar. Blauw staat dus gemiddeld voor koelere jaren en rood voor gemiddeld warmere jaren. Je kunt goed zien dat het nieuwe gemiddelde klimaat dat sinds kort geldt een stuk warmer is.
Klimaatscenarios
De KNMI klimaatscenarios stammen uit 2014. Hoog tijd dus om deze weer eens te updaten. In 2021 komt een eerste update van de klimaatscenarios. Hierin staat wat de nieuwste inzichten zijn op het gebied van zeespiegelstijging, extreme neerslag, droogte, het stadsklimaat en de snelheid waarmee dit allemaal veranderd. We moeten nog even wachten, maar in 2023 verschijnen dan de nieuwe klimaatscenarios. Tot die tijd vind je al wel veel informatie op het KNMI-klimaatdashboard.
De nieuwe studies zullen naar verwachting zwart op wit laten zien dat de kans op een Elfstedentocht nog maar heel klein zal zijn en ook dat het aantal sneeuwdagen in Nederland sterk is afgenomen. Dus van die enkele sneeuwdagen zoals afgelopen weekend moeten we nu extra genieten voordat deze tot het verleden behoren!