Meedoen


Ben jij enthousiast  over WOW-NL en wil jij jouw waarnemingen delen met alle inwoners van Nederland én daarbuiten? Dat kan! Meedoen is eenvoudig. Lees hieronder welke drie stappen je moet doorlopen om je eigen weermetingen terug te zien op de kaart.

 

STAP 1 Kies je weerstation & software
Om deel te nemen aan WOW-NL heb je een Automatisch Weer Station (AWS) nodig. Je hebt een AWS nodig dat bedraad of draadloos verbonden kan worden met een (mini) PC. Daarnaast heb je software nodig die de informatie via internet  naar WOW-NL kan verzenden. Aanbieders van AWS-en leveren deze software er soms gratis bij, maar er zijn via internet ook andere oplossingen beschikbaar. De software kun je direct op een PC installeren. Deze PC dient altijd aan te staan om de meetgegevens (bijv. iedere 10 minuten) te kunnen uploaden. Een oplossing met een lager energieverbruik is de kant-en-klare MeteoBridge of software voor een Raspberry Pi.
WOW-NL schrijft  niet voor welk station je dient te gebruiken. Bij 'Stations en software' vind je een overzicht van de verschillende mogelijkheden en  links naar instructies om een stations op WOW-NL aan te kunnen  sluiten. Heb je een weerstation en stuur je de gegevens al door naar een andere website? In veel gevallen kun je deze  eenvoudig ook naar  WOW-NL sturen. Controleer dit eventueel via je leverancier.  

STAP 2 Plaats je station
Houd bij het plaatsen van het station rekening met de richtlijnen voor weerstations .Je zult begrijpen dat het uitmaakt of een station (een deel van de dag) in de volle zon staat, in de schaduw of op een beschutte plaats. Onder 'Richtlijnen plaatsen station' vind je een aantal tips voor het kiezen van een geschikte locatie. Lees verder over de classificatie die WOW toekent aan jouw station onder 'Classificatie van stations'. Bepaal de classificatie. Deze gebruik je in de volgende stap bij het aanmelden van je station.

STAP 3 Aanmelden
WOW-NL maakt deel uit van het internationale WOW netwerk. De registratie van de weerstations vindt plaats bij het Britse meteorologisch instituut (MetOffice). De Application Programming Interface (API) van WOW plaatst de data op de WOW-UK server. WOW-NL leest de server van WOW-UK vervolgens uit voor de Nederlandse stations.

a.       Registreer je nu als deelnemer bij MetOffice. Na registratie ontvang je een mail met “Met Office Registration”. Via de link in de mail kom je in het inlogscherm van WOW-UK. Log hier in met de door jou opgegeven username en password. 

b.      Meld nu je weerstation aan. Ga hiervoor weer naar  de site van WOW-UK. Log in en kies onder “Account” de optie “Create New Site”. Lees bij invulinstructie hoe dat precies werkt. Je krijgt een stationsnummer (Site ID) en kiest zelf een 6-cijferige pincode (AWS 6-digit PIN) voor herkenning van jouw weerstation op een unieke geografische positie. Maak met de gekozen software verbinding met WOW-UK. Hiervoor gebruik je de “Site ID” en “PIN” die voor jouw station zijn geregistreerd. Kijk voor het koppelen via een Meteobridge op VWK web.

Je metingen worden nu automatisch geüpload. Na enige tijd wordt het station zichtbaar op WOW-NL en worden de metingen getoond.

Vragen?
Check de FAQ.

Filmpjes:
Introducing WOW (YouTube, 0:50 min)
Weather Stations & WOW (YouTube, 3:51 min)
Demonstrating WOW (YouTube, 3:08 min)

Facebook:
WOW NL Community