Nieuws

Met WOW-NL je eigen weerbericht maken

WOW-NL bezoekt VWO’ers van CSG Het Streek in Ede

VWO-leerlingen Ruth Wiersema, Eline Potman, Arjan Boot en Elianne Moene volgden het afgelopen half  jaar het vak wetenschapsoriëntatie. Een nieuw vak op CSG Het Streek in Ede, waarbij academische vaardigheden, wetenschapsfilosofie en overzichtskennis worden aangeleerd, onder andere met de Geo Future School modules. Het crowdsourcingproject WOW-NL van het KNMI biedt vele mogelijkheden om deze vaardigheden te beoefenen.

Uiteraard komen de weerbegrippen wind, luchtdruk, temperatuur en relatieve vochtigheid aan bod en worden de grafieken van WOW-NL met die van het KNMI vergeleken. De leerlingen kregen de instructie het weerbericht van de NOS, Buienradar.nl en de weerkaarten van het KNMI te gebruiken voor hun eindopdracht: een eigen weerbericht maken.

Zelf verbanden leggen
Elianne Moene vindt het vooral interessant om de weersverwachtingen van weerapps te verklaren. “Hoe ze tot bepaalde verwachtingen komen. Ik vind het van belang om verbanden te kunnen leggen met verschillende gegevens.” Hiervoor heeft ze allerlei gegevens leren combineren zoals weerkaarten en overzichten van bijvoorbeeld neerslagsommen. “Bij lage windsnelheden is het op WOW-NL soms wel lastig te zien wat globaal de wind is in de regio. Ik moet dan vaak klikken om in te zoomen.” Een aantal leerlingen heeft een weerbericht voor Aruba gemaakt. Anderen bekeken het verschil tussen het platteland en de stedelijke gebieden. Van de resultaten maakten zij overzichtelijke infographics.

 
Toekomst
In de toepassingssfeer denken de leerlingen vooral aan de opbrengst van wind voor de energiesector. Voor de mate van lichtintensiteit zouden ze graag willen zien wat de straling is in Watt per vierkante meter om te zien hoeveel de mogelijke opbrengst van zonnepanelen zou kunnen zijn. Ze zouden het ook goed vinden als er op wow.knmi.nl een waarschuwing te zien zou zijn als data door bijvoorbeeld storing of verkeerd meten erg afwijkt. Zo worden deelnemers van WOW-NL gewaarschuwd als de metingen niet goed zijn.


Van Arjan Boot mag WOW-NL meer bekend zijn bij het Nederlandse publiek. “Het is van maatschappelijk belang om gegevens met elkaar te delen! Het is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.”