Nieuws

Retrograad lagedrukgebied

Retrograad lagedrukgebied 

7 December hadden we een situatie met een retrograad lagedrukgebied. Het lagedrukgebied is op de analyse van 06 UTC (figuur 1) boven het noorden van ons land getekend. Een dag eerder lag deze zelfde laag boven het Alpengebied en is retrograad naar Nederland getrokken. 


Figuur 1. Analyse 7 december 06 UTC (07 uur lokale tijd) 

Deze situatie is in de weermodellen niet eenvoudig te berekenen. Voor vandaag was de verwachting dat er mogelijk een windkracht 8 boven het Noordelijk kustgebied zou staan, verder zou er 10 tot 20 mm regen kunnen vallen en in Zuid-Limburg was er een kans op natte sneeuw.

Figuur 2 laat de windrichting en snelheid zien rond het moment van de analyse. Het lagedrukgebied ligt ongeveer boven Friesland, maar is toch met deze waarnemingen niet altijd goed te zien. De meeste waarnemers van WOW zullen niet op 10 m hoogte de wind meten. Dit betekent dat de windsnelheid en richting niet altijd representatief zullen zijn. Te zien is ook dat in Noord Holland en Friesland 8-10 m/s wordt gemeten en dat komt overeen met windkracht 5. De windkracht 8 zoals mogelijk kon, is maximaal windkracht 6 geworden. 


Figuur 2. Windrichting en snelheid op 7 december 2020 om 8 uur.

Op de waarnemingen op wow.knmi.nl (figuur 3) is te zien dat de temperaturen in het zuiden van Limburg niet verder dan ongeveer +1,5 graden Celsius zijn gedaald en in de nacht ook erg constant zijn gebleven, ook was de neerslag niet erg intensief waardoor er alleen lichte tot matige motregen is gevallen.

 
Figuur 3. Temperatuur en neerslagintensiteit op wow.knmi.nl in het zuiden van Limburg in de nacht van 7 december 2020.
 

Het derde item is de hoeveelheid neerslag die bij het lagedrukgebied kon vallen, 10-20 mm. In figuur 4 zijn de 24uurs sommen van de neerslag van de automatische KNMI-stations te zien. Tot 20u op 7 december is dit van 0 mm in het zuidwesten tot 14 mm in het noorden. Nabij het lagedrukgebied is de meeste neerslag gevallen zoals verwacht, maar geen 20 mm en in het zuiden is zeker minder neerslag gevallen.
Retrograde lagedrukgebieden zijn dus nog steeds ontzettend lastig te berekenen door modellen, en dat bleek vandaag ook weer. Zodoende weer een leerzame dag!


Figuur 4. Neerslagaccumulatie op 7 december 2020 (tot 20u lokale tijd).