Nieuws

WOW-NL feestelijk gelanceerd

17 juni 2015 - Op vrijdagmiddag 24 april is WOW-NL officieel gelanceerd. In een fel lentezonnetje stonden scholieren van CSG Het Streek uit Ede klaar om samen met NOS-weerman Marco Verhoef het eerste WOW-NL waarneemstation aan te sluiten. Bekijk hier een sfeerimpressie van de middag.
 
Via een livestream keken ruim 75 genodigden mee, die voor de lancering naar het KNMI in De Bilt waren gekomen. Na enkele minuten verschenen de eerste meetwaarden van het nieuwe station op de website wow.knmi.nl en volgde er een daverend applaus. De grote betrokkenheid van weeramateurs, docenten en scholieren was duidelijk voelbaar. 
 
Samen meten = meer weten
KNMI hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven stipte in zijn toespraak aan hoe belangrijk het is om de samenleving te betrekken bij het vergroten van de kennis over het weer en klimaat. Door dit nieuwe crowdsourcing initiatief van het KNMI kan iedere burger, school of instelling zijn eigen metingen van het weer aanleveren. WOW-NL kan dan grote hoeveelheden gegevens verzamelen waaronder die van temperatuur, luchtdruk, neerslag en wind. Hoe meer er wordt gemeten, hoe gedetailleerder het beeld van de actuele weersituatie. Het enige dat nodig is om daaraan bij te dragen is een eenvoudig weerstation dat is aangesloten op het internet.
 
Partners aan het woord
De kracht van de gecrowdsourcete data zit ‘m vooral in de grote hoeveelheden gegevens. Storyteller Peter Faber wist dit uitstekend over te brengen. In een rode overall, met timmermansoog en houten driehoeken nam hij het publiek mee in de wereld van big data. Enthousiaste verhalen van weeramateur Wilfred Janssen (VWK) en Simon Gilbert (Met Office) lieten zien hoe De Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie en de Britse weerdienst Met Office als belangrijke partners bij het WOW-NL project betrokken zijn. 
 
Om te kijken of het mogelijk zou zijn om met het publiek een windmeter op gang te krijgen, vond iedere aanwezige vervolgens een kleine handventilator onder zijn stoel. Met het monotone gebrom van al die apparaten op de achtergrond kwam de anemometer langzaam in beweging en liep de windsnelheid duidelijk op. Een geslaagd experiment. Ter afsluiting van de lanceermiddag verzorgde Rob Adriaens van het  Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) een petje-op-petje-af quiz met pittige vragen over het weer. Een mooi voorproefje voor de officiële onthulling van de lessenserie voor de 2e en 3e klassen VMBO, HAVO en VWO, die het KNAG in samenwerking met het KNMI ontwikkelde. Deze serie is nu vrij te verkrijgen op de website.