Nieuws

Vergelijk je neerslagmeter met de radar op WOW-NL

20 oktober 2016 - Het aantal weerstations dat waarnemingen levert op het WOW platform groeit nog iedere dag. Wereldwijd zijn al meer dan 850 miljoen metingen gedaan sinds de start van het initiatief in 2011 door de Met Office. Vanaf april 2015 is het ook mogelijk om via het KNMI (wow.knmi.nl) mee te doen aan dit wereldwijde netwerk. In Nederland sturen steeds meer mensen hun metingen door. Dit enthousiasme motiveert ons om de website van WOW-NL samen met de gebruikers verder te ontwikkelen. Volgende week worden nieuwe mogelijkheden aan de WOW-NL website toegevoegd zoals het actuele radarbeeld en een dagoverzicht per station. Zo wordt zelf waarnemen en het vergelijken van je gegevens nog interessanter. 

Iedereen met een automatisch weerstation kan meedoen aan WOW-NL. De website verzamelt iedere 10 minuten diverse metingen waaronder die van temperatuur, luchtdruk, neerslag en wind aan de grond. Die kun je natuurlijk onderling vergelijken, maar nog leuker zou het zijn om daar andere gegevens van het weer direct naast te kunnen leggen. De data van de neerslagradars van het KNMI laten een actueel beeld zien waar in ons land neerslag valt en hoe intensief die neerslag is. De radars scannen op een hoogte van 1500 meter en daar boven. Dit betekent dat er wel verschillen zijn tussen de door de radar gemeten neerslag-intensiteit en de metingen aan de grond. Immers, niet alles wat de radar meet valt loodrecht naar beneden, en in de winter meet de radar vaak sneeuw die vervolgens in de lagen daaronder smelt. We tonen hier vast een voorbeeld van het neerslaggebied dat op donderdag 20 oktober over ons land trok. Op het eerste oog is een goede overeenkomst zichtbaar tussen de neerslagintensiteit gemeten met de radar en de WOW-NL stations. Een mooie toevoeging aan WOW-NL voor echte weerliefhebbers.
 

Verbeterd inzicht met een dagoverzicht
Een langgekoesterde wens van veel deelnemers is het toevoegen van dagoverzichten van de metingen, vooral als het gaat om extremen in de temperatuur en een overzicht van de etmaal neerslagsom. Voor de KNMI automatische weerstations was het al mogelijk om de dagwaarden in te zien via de algemene KNMI website. WOW-NL toonde tot nu toe uitsluitend de momentane metingen waarbij je ook terug kon gaan in de tijd om de gegevens op een bepaald tijdstip weer te geven. In de nieuwe versie van WOW-NL is nu een dagoverzicht opgenomen voor alle WOW-NL stations. Dat is eenvoudig te bereiken wanneer je een station selecteert op de kaart. Ook is het mogelijk om de gegevens te tonen van de afgelopen 24 uur, 7 dagen en 1 maand. Daarmee heb je snel en eenvoudig inzicht in de minimale, maximale en gemiddelde waarden van de gemeten parameters.  

Overige aanpassingen
Een kleinere aanpassing die we ook meteen doorvoeren is een wijziging in de legendakleuren. Nu het  kouder wordt, vinden we het belangrijk dat in één oogopslag duidelijk is waar vorst gemeten wordt. Daarom veranderen we de kleurstelling zodanig dat alle temperatuurmetingen bij het vriespunt en daaronder duidelijk de kleur blauw krijgen en daarboven groen.
Ook het aantal nieuwsberichten groeit en daarmee neemt de overzichtelijkheid van de nieuwspagina af. We voeren daarom een nieuwe gelaagde indeling in en een mogelijkheid om alle nieuwsberichten vanuit een overzicht terug te kijken, netjes gesorteerd in de tijd.  

Wat nog komen gaat
Uiteraard blijven we de website van WOW-NL ook hierna verbeteren. Geplande verbeteringen zijn onder andere de aanmelding en het beheer van WOW accounts via de Nederlandse WOW-NL website, het uploaden van foto’s van de meetlocatie ter ondersteuning van de metadata en het toevoegen van metingen van mobiele weerstations. Voor de realisatie van deze wensen, werkt het team van WOW-NL nauw samen met de collega’s van de Britse weerdienst Met Office. WOW-NL is een succes geworden door de enthousiaste inbreng van alle deelnemers. We zien daarom graag dat jullie blijven meedenken over deze toekomstige ontwikkelingen. Meld daarom je wensen aan via wow@knmi.nl.