Nieuws

Hittegolf tijdens Tour

7 juli 2015 - Op zondag 5 juli, de dag van de Tour de France etappe Utrecht-Neeltje Jans, kwam er een einde aan een warme week met een landelijke hittegolf. Na de hete zaterdag, waarbij de temperatuur op het KNMI-station Arcen opliep tot 36,8 graden en in De Bilt een indrukwekkende 32,7 graden gemeten werd, liepen ook op zondag de temperaturen weer flink op.

Echter, voordat opnieuw tropische waarden gemeten konden worden, trok vanuit het westen een zogenoemde
thermische vore het land binnen. Dit is een gebied met een lagere luchtdruk, die ontstaat in hele warme lucht. Voor zo’n vore uit waait de wind vaak uit een zuidelijke tot oostelijke richting, waarmee warme lucht wordt aangevoerd. Aan de westkant (de achterkant) van een vore draait de wind doorgaans naar het westen of noordwesten en wordt veel koelere lucht vanaf zee aangevoerd. In een thermische vore ontstaan vaak ook onweersbuien. Daarvoor moet de lucht wel warm en vochtig genoeg zijn.


De weersituatie in Europa op zondagmiddag 5 juli 2015 om 14:00 lokale tijd.

De WOW-NL metingen van deze zondagmiddag laten goed zien, dat de wind aan de voorzijde van de vore (de oostkant) inderdaad vanuit een zuidelijke richting waait. Achter de vore draait de wind naar west tot noordwest. Zo’n draaiing van de wind wordt ook wel een windsprong genoemd. Hierbij kwamen op een aantal plaatsen onweersbuien voor. Ook ging de windsprong gepaard met een tijdelijk stevig aantrekken van de wind en windstoten. Bovendien daalde de temperatuur inderdaad flink. Achter de windsprong bij de vore daalde de temperatuur in korte tijd zo’n 7 graden. Dit is ook duidelijk zichtbaar in de gegevens gemeten met de WOW-NL weerstations
.

Voor weerliefhebbers die de Tour op tv volgden, was het leuk om dit weerfenomeen direct in de etappe terug te zien. De renners startten in het hete en zonnige Utrecht en naarmate de koers vorderde richting het zuidwesten was duidelijk merkbaar dat de bewolking toenam. Terwijl de commentatoren al repten van noodweer aan de finish bij Neeltje Jans, reden de renners nog in droge en rustige omstandigheden. Even later reed het peloton in Zuid-Holland dan toch echt de buien en de wind bij de vore in, maar toen ze bij de finish aankwamen was het daar alweer rustig en scheen zelfs de zon weer!  De temperatuur was toen echter wel flink lager dan bij vertrek. De Tour de France trok dus niet alleen door het Hollandse landschap, maar ook door een fraaie Hollandse weersomslag!


Temperatuurmetingen in WOW-NL om 15:00 lokale tijd. De terugval in temperatuur in het westen en zuidwesten van Nederland is goed te zien.

Windmetingen in WOW-NL om 15:00 lokale tijd. In het oosten van het land komt de wind uit richtingen tussen zuid en oost, in het westen is de wind westelijk geworden. Ook is de tijdelijke toename van de windsnelheid, net na het draaien van de wind, te zien.