Nieuws

Start oktober frisser en buiig

4 oktober 2016 - Het eerste weekend in oktober zorgde voor een noordwestelijke stroming met een koeler en buiig weertype.  Na een warme,  droge en zonnige septembermaand, die behoort tot de drie warmste septembermaanden in drie eeuwen, is dit voor sommigen toch weer even wennen.

Waar een maximumtemperatuur zaterdag 2 oktober op veel plekken nog 19 graden Celsius was, bleef het maximum op zondag 3 oktober rond 16 graden Celsius steken. 16 graden Celsius is overigens wel een normale waarde voor deze periode in het jaar.


Figuur 1. Temperatuur zondag 2 oktober 2016 om 14 uur lokale tijd.

De analyse van zondag 06 UTC, 08uur lokale tijd in figuur 2 laat zien dat er zich een lagedrukgebied boven het Noorden van Nederland bevindt. Op hoogte is ook een lagedrukgebied aanwezig met daarbij erg lage temperaturen. In de noordwestelijke stroming kwamen de nodige buien tot ontwikkeling. Op zaterdag kwamen vooral langs de westkust regenbuien met onweer over. Zondag trokken de buien, met voornamelijk regen, van West naar Oost over het land. De satellietbeelden in figuur 3 en de neerslagintensiteiten van WOW-NL laten dit goed zien.

Door een opbouwend hogedrukgebied boven ScandinaviĆ« neemt de luchtdruk weer toe en dit is duidelijk te zien voor verschillende stations verspreid over Nederland in figuur 5. De stroming gaat naar het oosten waarmee koudere, maar drogere lucht wordt aangevoerd.  Dit is ook te zien in de ensembleverwachting van het KNMI.Figuur 2. Analyse van zondag 2 oktober 2016 06 UTC.Figuur 3a. Satellietbeelden van zondag 2 oktober 2016 07 UTC.Figuur 3b. Satellietbeelden van zondag 2 oktober 2016  16 UTC.Figuur 4. Neerslagintensiteiten gemeten door WOW op zondag 2 oktober 2016 om 15.10uur lokale tijd.Figuur 5. Luchtdruk voor 3 verschillende stations in Nederland.

Meer weten over de bijzonder warme septembermaand van 2016? http://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/zeer-warme-droge-en-zonnige-september

Pluim bekijken? KNMI ensembleverwachting https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/ensemble-verwachting-detail