Nieuws

De koude Noordzee

Sinds afgelopen week staat er in Nederland een flinke noord- tot noordoostenwind. Dit komt door een sterk hogedrukgebied in de buurt van Ierland. De wind om een hogedrukgebied gaat met de klok mee, wat er in onze omgeving dus voor zorgt dat we te maken hebben met een noordenwind (zie figuur 1).

 
Fig 1. 

In het voorjaar is het water van de Noordzee nog koud. Momenteel is de zeewatertemperatuur in de Waddenzee rond de 16 graden, maar op de Noordzee nog maar 13 graden Celsius. Met een noordelijke wind wordt deze koude lucht het land op geblazen. In het noorden van het land blijft het dan koud, in het zuiden is de invloed van de Noordzee niet meer te merken, en kan het lekker warm worden.

Dit is eerste Pinksterdag heel duidelijk te zien in de WOW-waarnemingen (zie figuur 2). Om 17 uur ’s middags is het in het zuiden een aangename 25 graden, terwijl het in het noorden maar 15 graden is, en op de Wadden zelfs maar 13 tot 14 graden Celsius.
 

Fig 2.

De verwachting voor aankomende is dat we de hele week nog te maken hebben met de noordenwind, dus deze temperatuurverdeling zal nog een tijdje te zien zijn.