Nieuws

Warme laatste dag van maart

Warme laatste dag van maart

1 april 2021

Op de weerkaart van 1 april is om 12 UTC te zien dat Nederland in een vrij gradiënt-loos gebied zit. De stroming was zwak en er was een sterke opwarming boven land, waardoor in de middag een zeewind kon opsteken die tot ver landinwaarts trok. 

Figuur 1. Analyse van 31 maart 12 UTC (13 uur lokale tijd)

Figuur 2 laat de temperatuur zien op veel WOW stations in Nederland en omringende landen. Op veel plaatsen is de temperatuur tot (ruim) boven de 20 graden Celsius opgelopen.  In figuur 3 zijn 2 stations in het oosten van het land uitgezet met temperatuur en vochtigheid. Op beide stations is een temperatuur van bijna 25 graden Celsius gemeten. Dit is vrij warm voor eind maart. Normaal is het dan rond 12 graden Celsius. Verder is te zien dat er een droge lucht was van ongeveer 30%. Het was niet mogelijk om cumulus bewolking te vormen.
   

Figuur 2. Temperatuur op 31 maart om 14.40 uur lokale tijd. 

 

Figuur 3. Temperatuur en vochtigheid gemeten op Weerstation Oss en Volkel op 31 maart.

In de middag ontwikkelde een wind van zee en deze trok gedurende de middag verder over het land. In de plaatjes van WOW is dit lastig te zien, omdat het meten van wind op veel plaatsen wordt verstoord door de omgeving. In figuur 4 staat voor 3 stations de windrichting uitgezet van noordwest (Assendelft Noord) naar het midden (KNMIJ) naar het zuidoosten (Eindhoven Airport). Hierin is veel ruis te zien, maar aan het begin van de middag gaat eerst in het noordwesten de wind van west naar noordwest, later in de middag in het midden van het land en aan het begin van de avond ook nog in Eindhoven. 
1 april passeert het koufront die op de analyse boven het zuiden van Noorwegen ligt, waardoor we in een noordelijke stroming met een koudere luchtsoort terechtkomen. Tijdens het komende paasweekend wordt het dus veel minder warm dan de afgelopen dagen met op tweede paasdag misschien wel een bui met een winters karakter. 
 
Figuur 4. Windrichting van noordwest naar zuidoost Nederland op 31 maart.