Nieuws

Zacht, regenachtig weer

28 november 2019 - Een omvangrijk lagedrukgebied met zachte lucht bepaalde deze dagen het weerbeeld: warm, zacht en erg regenachtig. Een zeer trage verstoring in de bovenlucht is de oorzaak van dit weerbeeld. Dinsdag begon het al en vandaag, op donderdag de 28e is het nog steeds nat.


Weeranalyse door KNMI-meteoroloog, woensdag 27 november 07 uur lokale tijd. Het omvangrijke laag ligt boven de Britse Eilanden. 

Het laag kwam vanuit het zuidwesten vanaf de Atlantische Oceaan en verplaatste zich richting het noordoosten. Met dit laag trekken verschillende, oude frontale systemen mee, die tegelijkertijd om dit laag heen draaien. In het laag bevinden zich ook de restanten van tropische storm Sebastien, die afgelopen maandag langs de Azoren trok en veel vocht meebracht. 

De waarnemingen op WOW-NL laten zien, dat de temperaturen in het laag, boven de Britse Eilanden maar ook boven ons land en boven België en Frankrijk relatief hoog zijn. Deze liggen allen rondom de 10°C.

 
Temperaturen woensdag 27 november 07 uur lokale tijd. Overal in het laag ligt de temperatuur rond de 10°C. Het hele laag is dus gevuld met zachte lucht.
 
De weeranalyse van woensdag 27 november 07 uur lt is te zien dat een groot deel van ons land zich op dat moment in een warme sector bevindt. Het koufront wat deze warme sector begrenst, bevindt zich volgens de analyse boven het zuiden van het land.
 
Frappant is, dat dit koufront, wat om 07 uur lt dus boven het zuiden van het land ligt, niet meer terug te vinden is in de temperaturen. In meer detail kijkend naar de temperatuur waarnemingen boven Nederland, is te zien dat de temperaturen achter het koufront zelfs iets oplopen!
 
Dit lijkt vreemd, maar het gebeurt vaker dat de lucht aan de grond achter een koufront zacht is, of zelfs zachter dan de lucht voor het koufront. De lucht aan de grond is dan getransformeerd door de omgeving of de koude luchtere lucht is verdreven door erop in lopende zachtere lucht.
 
Het koufront, maar ook de occlusie daar vooruit, zijn wel te herkennen in de radarbeelden. 


Temperaturen en radarbeelden van woensdag 27 november 07 uur lokale tijd. Het koufront ligt ongeveer boven de Betuwe en is goed te herkennen aan de neerslag. De temperaturen liggen voor het koufront tussen 9 en 10°C en achter het koufront tussen 10 en 11°C. 

De waarnemingen van Eindhoven Airport geven wel aanwijzingen voor de passage van het koufront, maar ook de daar vooruitlopende occlusie. Met name in de neerslagmetingen zijn de frontpassages goed te zien.
 
Opvallend is ook hoe zacht de nacht van dinsdag 26 op woensdag 27 november verloopt. De temperatuur daalt eigenlijk niet en ligt de hele nacht rond de 10,5°C. Pas als de neerslag bij het koufront valt, is er een lichte daling van nauwelijks 1°C waarneembaar. Zodra het droog wordt, rond 07 uur lt, loopt de temperatuur, achter het koufront, weer iets op.

  
Temperatuur, neerslag en windrichting station Eindhoven Airport. De passage van de occlusie (rond 18 uur lt op 26 november) en het koufront rond 05 uur lt op 27 november) zijn goed te zien aan de neerslagmetingen. 

Wat verder inzoomend op de koufrontpassage op Eindhoven Airport, dan lijkt er rond 05 uur lt een ‘dipje’ in de windrichting zichtbaar te zijn. De windrichting is dan het meest gekrompen. Waarschijnlijk passeert op dit moment het koufront, hoewel dit in de temperatuur dus vrijwel niet is terug te zien. 


Temperatuur, neerslag en windrichting station Eindhoven Airport op 27 november rond 05 uur lt.  

Het lagedrukgebied trekt langzaam noordoostwaarts. Wanneer het op donderdag 28 november in de middag ten noordoosten van ons land zal liggen, komt een noordwestelijke stroming op gang. In de stroming trekken donderdag en avond occlusies over het land en vervolgens het polaire front. Hierachter komen we dan weer in de echte koude lucht terecht.


Prognosekaart voor donderdag 28 november 13 uur lokale tijd. Te zien is hoe achter het laag een noordelijke/noordwestelijke stroming boven ons land staat, waarin occlusies en het polaire front meetrekken.