Nieuws

Herfst in de winter

14 februari 2020 – Waar we in februari normaal gesproken denken aan vorst, sneeuw en gladheid lijkt deze winter nu meer op een herfst met veel wind en regen. Op 9 februari kregen we te maken met storm Ciara en komend weekend staat storm Dennis misschien wel op het programma.


Weerkaart 9 februari 2020, 13.00 uur 

De weerkaart van zondag 9 februari toont storm Ciara boven Schotland. Dit is de eerste storm in Nederland die een naam kreeg. De isobaren, lijnen van gelijke druk, staan dicht tegen elkaar aan, wat zorgt voor harde wind.
 
Stormnamen

Vanaf september 2019 krijgen stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood uitgeeft een eigen naam. Uit onderzoek blijkt dat stormnamen de samenleving beter waarschuwen, waardoor het aantal ongelukken vermindert. De weerdiensten van Ierland en Groot-Brittannië deden dit al langere tijd. Samen met deze andere weerdiensten stelt het KNMI elk jaar een nieuwe lijst op aan het begin van het stormseizoen in september. 


Stormnamen voor het stormseizoen 2019/2020.

Representatie van de metingen in de omgeving 

Op WOW-NL tonen de windsnelheden tijdens de storm grote verschillen. De windsnelheid varieert van 3 tot en met 30 m/s. Dit heeft te maken met factoren die effect hebben op het meten van de windsnelheid. Allereerst heeft de positie van het weerstation een enorme impact. Staat deze bijvoorbeeld dicht in de buurt van een muur dan kan het zijn dat deze muur de windsnelheid blokkeert waardoor het station geen goede windsnelheid kan meten. Daarnaast hebben verschillende type meetinstrumenten verschillende meetmethoden.

De meetinstrumenten op officiële KNMI stations zijn gekalibreerd tegen standaarden, waardoor meetfouten worden beperkt.  Naast de kwaliteit van het instrument en de kallibratie is een tweede bepalende factor de meetomgeving. Hiervoor hanteert het KNMI de richtlijnen van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Een derde bepalende factor is de manier waarop instrumenten worden onderhouden.

WOW-NL stations voldoen over het algemeen niet aan WMO richtlijnen. Immers, niet iedereen heeft de mogelijkheid het weerstation te plaatsen op 10 meter hoogte in een open veld van tenminste 200x200 m. Dit zorgt ervoor dat veel stations verkeerde of onnauwkeurige windmetingen vertonen. Het is belangrijk om bij het kijken naar de metingen dit altijd in het achterhoofd te houden. 

Windsnelheid op WOW-NL stations rond 14 uur  
 
Windstoten 

Er is één parameter die niet wordt getoond op WOW-NL: windstoten. De wind op de WOW-NL stations zijn een gemiddelde over 5 of 10 minuten. Omdat een heftige windstoot meestal nooit langer duurt dan een aantal seconden is de gemiddelde wind altijd een stuk lager dan een windstoot op een bepaald moment. Juist windstoten zijn belangrijk om te meten, omdat dit de meeste schade aanricht aan bomen en huizen.
 
Zodra de windsnelheid een waarde bereikt van 50 kilometer per uur of hoger, is er sprake van een windstoot. Op het moment dat deze windstoten een snelheid van meer dan 75 km/h (90 km/h voor de kust en in de winter) halen, geeft het KNMI een code geel uit. Verwachten de meteorologen in de weerkamer van het KNMI windstoten van 100 km/h (120 km/h voor de kust en in de winter) dan wordt er code oranje of code rood uitgegeven, afhankelijk van de impact op de maatschappij.

Op het weerstation Zeilcentrum Grou is te zien dat de gemiddelde windsnelheid niet of nauwelijks uitkomt boven de 14 m/s (50 km/h). Echter er is wel degelijk een wind gemeten van circa 25-30 m/s (90-108 km/h) in die regio. Je kunt de maximale windstoot die is gemeten vinden op de KNMI website, op de officiële KNMI stations. Zo is te zien dat in het binnenland de maximale windstoot ongeveer tussen de 25-30 m/s lag en dat de windstoten aan de kust zelfs opliepen naar circa 36 m/s (130 km/h). 



Weerstation Zeilcentrum Grou 




Maximale windstoot op 9 februari 2020 

 Komt storm Dennis?
 
In het weekend gaat het opnieuw weer hard waaien. Als we naar de weermodellen kijken komt er een sturend lagedrukgebied bij IJsland te liggen. Op de Atlantische Oceaan ontwikkelen zich verschillende storingen die zuidwaarts van dit lagedrukgebied liggen en uit kunnen groeien tot een nieuwe storm. Eén van deze stormen zou wellicht als storm Dennis de boeken in kunnen gaan.