Nieuws

Het effect van een koufrontpassage

8 juli 2019 - Afgelopen zaterdag passeerde een koufront ons land van noordwest naar zuidoost. De passage zien we terug in de metingen van het netwerk WOW-NL en op het radarbeeld. De resultante van de passage geeft de dag erna een gemêleerd beeld van neerslag over Nederland, gemeten door de vrijwilligers van het KNMI neerslag netwerk.


Analyse van de weersitiatie op zaterdag 6 juli 2019 14u. Het koufront ligt boven het noorden van Nederland.

De passage van het koufront is de metingen van WOW-NL goed terug te vinden. De kaart van WOW-NL hieronder geeft de temperaturen om 16.00 ’s middags met een verschil van ruim 10 graden tussen noordwest en zuidoost. Op zondag, achter het koufront, stroomt relatief frisse polaire lucht binnen, veel koeler en met lagere dauwpunt temperaturen dan in de rest van Nederland.

Temperaturen WOW-NL op 6 juli 2019 om 16u.


Metingen WOW-NL station Welsum (Overijssel) en KNMI station Maastricht Aachen Airport

WOW-NL station Welsum registreerde wel neerslag, maar het front schampte het zuidoosten van Nederland, waardoor KNMI-station Maastricht Aachen Airport geen neerslag detecteerde. Dit klopt met de metingen van de vrijwilligers, die de dag erna werden doorgegeven aan het KNMI. De 24-uurs neerslagsom van het vrijwillig neerslagnetwerk, geeft het beeld van gemeten neerslag tussen 6 juli 10.00 en 7 juli 10.00. De meeste neerslag viel in het rivieren gebied. Het uiterste zuidoosten van het land bleef nagenoeg droog. Het koufront verliet Nederland weer rond middennacht.

Neerslagsom tussen zaterdag 6 juli en zondag 7 juli 10.00 uur, gemeten door de vrijwillige
neerslagwaarnemers van het KNMI.