Nieuws

Code oranje voor onweersbuien

31 mei 2016 - Gistermiddag trokken zware onweersbuien over Nederland. Op veel plaatsen, vooral in het oosten van het land, ontstond wateroverlast. In de weerkaart is een noordoostelijke stroming te zien waarmee vochtige lucht werd aangevoerd. Door de combinatie van onweer met hagel, veel neerslag en zware windstoten schaalde het KNMI op naar waarschuwing met code oranje. De WOW-NL stations Cuijk en Nijmegen en KNMI station Deelen registreerden grote verschillen in neerslagintensiteit.

Rond 17.00 uur registreerde WOW-NL station Cuijk een piek in de neerslagintensiteit van 29.2 mm/u. KNMI station Deelen piekte om 18.30 uur met 44.2 mm/u. Opvallend is dat weerstation Cuijk een hoge intensiteit mat en weerstation Nijmegen een maximale intensiteit van maar 7.4 mm/u. In de ochtend zijn de neerslagintensiteiten voor beide stations redelijk gelijk met een maximum van ongeveer 4 mm/u.

Voor de meteorologen is het interessant om te weten of dit de lokale effecten van de regenbuien zijn of dat het verschil zit in de opstelling of de type neerslagsensor van de stations. Een onderzoek naar de neerslagintensiteit in combinatie met informatie uit meta-data kan helpen om deze verschillen te duiden. Lees over onderzoek naar neerslag: KNMI legt WOW-NL data onder de loep https://wow.knmi.nl/nieuws/nieuws-item-18. Informatie over het plaatsen van stations is te vinden via https://wow.knmi.nl/meedoen/richtlijnen-weerstation.


Analyse met noordoostelijke stroming van maandag 30 mei om 20 uur lokale tijd.


Onweersbuien in het oosten te zien op de radar.


Drempelwaarden voor de verschillende parameters voor code geel of oranje bij onweersbuien. Voor meer informatie over de verschillende waarschuwingen zie https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/knmi-waarschuwingen.


Neerslagintensiteiten gemeten op 30 mei 2016 door WOW-NL station Weer Cuijk (donkerblauw) en station Deelen (lichtblauw).


Neerslagintensiteiten gemeten op 30 mei 2016 door WOW-NL station Weer Cuijk (donkerblauw) en Weerstation Nijmegen (lichtblauw).