Nieuws

Zachte tweede kerstdag in 2015

27 december 2015 - De vroege ochtend van eerste kerstdag voelt fris aan met opklaringen in de schone polaire lucht. In het noorden van het land ligt de temperatuur rond de 5 graden Celsius. Terwijl  Nederland geniet van het kerstdiner trekt een warmtefront over. Dit front zorgt voor een behaaglijke nacht en een zachte tweede kerstdag.


Temperatuur 25 december 2015, 06:50 uur lt.

Analyse 25 december 2015 19u lt: warmtefront boven ons land.


In de loop van eerste kerstdag nadert een warmtefront. De bewolking neemt vanuit het zuiden toe. De temperatuur loopt in de middag op naar een graad of 8 à 9. Er valt af en toe regen. Het grondfront van het warmtefront trekt aan het eind van de middag het land binnen. In de metingen van WOW-NL zien we de wind ruimen van zuid naar zuidwest en de temperatuur loopt op.

’s Avonds wordt het nog warmer, zoals ook in de grafiek met de tijdreeks te zien is. In de nacht wordt het zelfs 13 à 14 graden Celsius. In deze grafiek zie je een station in het zuiden en een station in het noorden. Het tijdverschil waarin het warmtefront over het land verplaatst is hierin terug te zien.Temperatuur 25 december 2015, 18:30 uur lt.


Wind 25 december 2015, 18:30 uur lt.

Op tweede kerstdag  is het overdag nauwelijks warmer dan ‘s nachts. Met 14 graden voelt het zacht aan. Een laagstaand zonnetje prikt door de sluierbewolking heen. Met een paar cumuluswolken is het een vriendelijke dag. De stevige wind zorgt op open plekken nog wel voor een fris tintje.


Temperatuurverloop tijdens de kerstdagen. Het warmtefront passeert rond 16 uur het zuiden (Ell ) en rond 20 uur het noorden (Eelde) van het land.