Nieuws

Bosbranden zorgen voor lagere temperatuur

02 november 2017 - Afgelopen oktober was één van de zachtste oktobermaanden ooit. Sinds 1901 kwam het maar drie keer voor dat de maand oktober warmer was dan die van dit jaar. In het zuidoosten van Nederland maten meerdere locaties zelfs een zomerse dag, van boven de 25 graden. Maar, de grote bosbranden in Zuidwest Europa zorgden er wel voor dat de temperatuur in Nederland lager uitviel dan verwacht.Figuur 1. De klimaatpluim voor de verwachte temperatuur in De Bilt in de 2e helft van oktober 2017

Op dinsdag 17 oktober stonden grote stukken bos in Spanje en Portugal in brand. De heersende windrichting blies de rookwolken naar ons land en zorgde voor een dikke laag met roetdeeltjes: aerosolen. Deze aerosolen temperden de hoeveelheid globale straling Nederland flink, waardoor ons land die dag minder opwarmde dan verwacht.Figuur 2. De door aerosolen gedimde zon vanaf het KNMI in De Bilt op 17 oktober 2017. De zon kon
zonder bescherming voor de
ogen waargenomen worden.

De temperatuurmetingen van verschillende WOW-NL weerstations geven een goed overzicht. In figuur 3 zijn de temperaturen te zien die gemeten zijn op AWS station De Bilt en WOW-NL stations Meteo Appelscha en Maastricht Oost in de periode 16 tot en met 19 oktober 2017. De maximumtemperatuur - wat volgens de klimaatpluim in De Bilt nog 18 graden Celsius had kunnen worden- is nog geen 15 graden geworden en ook Maastricht haalde de  20 graden Celsius niet.


Figuur 3. Temperaturen gemeten door AWS station De Bilt en WOW-NL stations Meteo Appelscha en Maastricht Oost in de periode 16 tot en met 19 oktober 2017.

In figuur 4 is het verschil in “gemeten” en “berekende” temperatuur op verschillende hoogten in De Bilt op 17 oktober te zien. De rode lijn is de - door het ECMWF model berekende – temperatuur. De blauwe lijn is de gemeten temperatuur van de radiosonde. De gemeten temperatuur is tot ongeveer 1000 m lager dan het model aangeeft. Daarboven zijn er 2 gebieden op 1050 en 1600 m die duidelijk warmer zijn dan het model aangeeft.


Figuur 4. Radiosonde met temperatuur op verschillende hoogtes op 17 oktober 2017 gemeten in blauw en model in rood.

Meer lezen?
Check de KNMI website