Nieuws

Een rustige novembernacht

Tijdens de nachtdienst van dinsdag 24 op woensdag 25 november, zaten de KNMI meteorologen niet op het puntje van hun stoel. De verwachting aan het begin van de nachtdienst was: een rustige nacht, wat velden hoge bewolking, doorstaande wind en temperaturen die dalen tot enkele graden boven het vriespunt. Voor een meteoroloog niet direct spannend. 

Hoe was de situatie aan het begin van de nacht: een “hoog” boven midden en oost Europa en lage druk op afstand boven de Atlantische Oceaan. Een koufront ligt boven de Britse Eilanden; dit komt naderbij maar bereikt ons land pas in de nacht naar donderdag 26 november.Analyse van woensdag 25 november 2020 00 UTC (01:00 uur lokale tijd)

 Om 00:00 zien de metingen op WOW er als volgt uit:


Linksboven: Temperaturenmetingen WOW woensdag 25 november 2020 00:00 uur lokale tijd; Rechtsboven: Windmetingen WOW woensdag 25 november 2020 00:00 uur lokale tijd; Linksonder: Relatieve vochtigheidsmetingen WOW woensdag 25 november 2020 00:00 uur lokale tijd; Rechtsonder: Windmetingen KNMI woensdag 25 november 2020 00:00 uur lokale tijd.   

In de metingen van 00:00 uur is te zien dat de temperaturen tussen 4⁰C in het oosten en zo’n 7⁰C aan de kust liggen. De wind komt uit een zuidoostelijke richting en is zwak tot matig. Opvallend is dat de windmetingen op de officiële KNMI stations over het algemeen wat hoger liggen dan de windmetingen op de WOW stations. Dit komt waarschijnlijk doordat veel WOW stations toch in een meer bebouwde omgeving liggen. Verder valt in de relatieve vochtigheidsmetingen op, dat de luchtvochtigheid vrij hoog is, op veel stations rond of boven de 90%. 


Links: HRVIS satelliet 25 november 2020 00:00 uur lokale tijd; Rechts: Thermodynamisch diagram ballon-oplating in De Bilt op om 01 uur lokale tijd.

Op de satellietfoto van 00 uur lokale tijd is boven Nederland veel sluierbewolking of hoge bewolking te zien, met daarin ook vele gaten. Verder is er boven ons land geen bewolking te zien. Het koufront is te zien boven de Britse Eilanden. 

Een novembernacht aan de warme kant van een koufront, dus in de warme sector, met daarbij opklaringen en al tamelijk vochtige lucht is over het algemeen een goede uitgangspositie voor de vorming van mist of lage bewolking. Desondanks is de verwachting aan het begin van de nachtdienst van de KNMI meteorologen dus dat er geen mist gaat ontstaan, zelfs de kans op nevel wordt klein geacht.

De doorstaande wind moet voor een voortdurende menging van de lucht blijven zorgen, waardoor het maar moeilijk afkoelt, ondanks de uitstraling dankzij de opklaringen. Bovendien wordt met deze doorstaande wind de droge lucht aan de top van de inversie ook in de grenslaag gemengd. Dit moet er voor zorgen dat mist geen kans krijgt.

In het thermodynamisch diagram van de ballon-oplating op het KNMI in de Bilt om 01 uur lokale tijd, is goed te zien dat de grenslaag niet echt vochtig is en dat het boven de inversie nog een stuk droger is. Goede omstandigheden dus, om ook het luchtlaagje aan het aardoppervlak vrij van mist of grondmistbanken te houden bij een doorstaande wind. 

Gedurende de nachtdienst houden de meteorologen de weersituatie in de gaten. In de loop van de nacht liepen de zichten boven het oosten van het land een tikje terug, de temperaturen daalden maar langzaam. Zoals verwacht dus, en geen reden om zorgen te hebben over onverwachte mistbanken of nachtvorst. Aan het eind van de nacht(dienst) zien de metingen op WOW eruit zoals onderaan dit bericht. 

We zien dat aan het einde van de nacht zijn de temperaturen maar nauwelijks gedaald. Ze liggen nu tussen ongeveer 3⁰C landinwaarts en zo’n 6⁰C aan de kust. Ook de relatieve vochtigheid is gedurende de nacht nauwelijks veranderd. En de zichtmetingen zijn aan het einde van de nacht nog prima te noemen. Wat teruglopende zichten landinwaarts, maar zeker geen mist, waarvoor zichten van minder dan 1000 meter nodig zijn. En op veel plaatsen is het zicht riant meer dan 10 km  gebleven.

Een rustige novembernacht dus inderdaad, waarbij het weer zich gedroeg volgens de verwachtingen. En dat is altijd prettig tijdens een nachtdienst.Boven: Temperaturenmetingen WOW woensdag 25 november 2020 06:00 uur lokale tijd; Midden: Relatieve vochtigheidsmetingen WOW woensdag 25 november 2020 00:60 uur lokale tijd; Onder: Zichtmetingen (in km) KNMI woensdag 25 november 2020 06:00 uur lokale tijd.