Nieuws

Zware zomerstorm

3 augustus 2015 - Donderdag 23 juli 2015 was het onder invloed van een hogedrukgebied een rustige dag met weinig wind en veel zon. De zaterdag daarop had het hogedrukgebied boven onze omgeving plaatsgemaakt voor een heuse stormdepressie. De 25e juli was een onvervalste herfstdag met windstoten van 100 tot 120 km/uur en zelfs een zware storm, windkracht 10, aan de kust.

Wat gebeurt er met de wind als zo’n lagedrukgebied in beeld komt? Door de draaiing van de aarde beweegt de lucht (wind) niet rechtstreeks van hoge naar lage druk, maar beweegt de wind met de klok mee om een hogedrukgebied heen, en, bij een lagedrukgebied juist tegen de wijzers van de klok in. Dit wordt het corioliseffect genoemd.  


Op donderdag ligt de rugas over het westen van het land, zoals in de analysekaart te zien is. De WOW-NL metingen laten zien hoe de wind met de klok mee om de rugas van het hoge druk gebied draait.  Aan de westkant van de rugas, boven zee is de wind zuid, in de rugas is er de  wind westelijk en aan de oostkant , boven het oosten van Nederland, zien we een noordelijke wind. Verder valt op dat het niet hard waait.


Op zaterdag toont de analyse een lagedrukgebied boven ons land. De windmetingen uit het WOW netwerk illustreren mooi dat de wind nu in tegengestelde richting (tegen de klok in) om het lagedrukgebied  draait (in de figuur boven Groningen en Friesland). Lees hier meer over het weeralarm dat werd uitgegeven voor de zomerstorm in ons land.


Analyse donderdag 23 juli 2015 20:00 uur lokale tijd. Hierin is de rug over ons land, vanuit het hoog boven Frankrijk, zichtbaar.


Windmetingen WOW-NL op donderdag 23 juli 2015 20:00 uur lokale tijd. De rug van hogedruk over het westen van het land komt in de windmetingen tevoorschijn: boven zee een zuidelijke wind, in het westen een westelijke wind en in het oosten een noordwestelijke tot noordelijke wind.


Analyse zaterdag 25 juli 2015 14:00 uur lokale tijd. Het lagedrukgebied met bijbehorende frontale systemen ligt boven Nederland.


Windmetingen in WOW-NL op zaterdag 25 juli 2015 17:00 lokale tijd. Het lagedrukgebied ligt hier boven Groningen en Friesland en daar is te zien dat de wind tegen de wijzers van de klok indraait. Bij het lagedrukgebied zelf is weinig wind, maar ten zuidwesten ervan worden veel hogere windsnelheden gemeten.