Nieuws

Sneeuw meten

1 februari 2019 - Vannacht en vanochtend trok een occlusie van zuid naar noord over en in vrijwel het hele land viel een mooie laag sneeuw. Op de WOW-NL kaart van vanmorgen vroeg zijn de neerslagintensiteiten van WOW-NL stations te zien , gecombineerd met de KNMI radarbeelden. Hoewel de radars in Herwijnen en Den Helder de sneeuw wel oppikken, meten de WOW-NL stations onder deze winterse condities geen neerslagintensiteiten.


Figuur 1.Analyse van de weersitiatie op vrijdag 1 februari 7u lokale tijd.

Een verklaring voor dit verschil is dat de meeste automatische weerstations waarschijnlijk niet verwarmd zijn, omdat ze geen neerslagsignaal geven. De KNMI-stations aan de zuidkant van de neerslagband laten wel neerslagintensiteit zien. Deze stations hebben dan ook verwarmde meetapparatuur, voor het meten van gesmolten sneeuwintensiteiten.


Figuur 2. Neerslagintensiteit inclusief WOW-NL stations en radarbeelden van vrijdag 1 februari 2019 om 4:45u.

Figuur 3 vergelijkt de temperatuur en neerslagintensiteit van KNMI station Herwijnen en de twee WOW-NL weerstations in deze omgeving: Station “De Brede School Herwijnen” en station “Buurmalsen”. Alleen het KNMI-station Herwijnen geeft waardes voor neerslagintensiteit, de andere stations geen signaal.

Op hetzelfde moment zakt het temperatuursignaal om 04.00 lt. vrij plotseling naar onder het vriespunt. Door te kijken naar een combinatie van radarbeelden en de temperatuurafname kun je afleiden dat op alle 3 stations sneeuw gevallen is. De vrijwillige neerslagwaarnemer uit Herwijnen bevestigde dit beeld vanmorgen om 08.00 uur met een waarneming van 2cm sneeuwdek, gemeten met een sneeuwliniaal. De tweede bevestiging komt van de automatische sneeuwhoogtemeter in Herwijnen.

Het is wel zo dat de radarbeelden ook een enigszins vertekend beeld kunnen geven. Omdat hier het signaal op een flinke hoogte wordt gegeven, lijkt het soms of er volgens de radar al neerslag moet vallen, maar zien we dat nog niet terug op de grond. In het voorbeeld van figuur 2 zien we dan ook dat het KNMI-station “De Bilt” al wel in de neerslagzone van De Bilt zichtbaar is, maar dat dit nog niet in de neerslagintensiteiten terug te zien is.


Figuur 3. De neerslagintensiteiten en temperatuur van KNMI station “Herwijnen”, WOW-NL station “Brede School Herwijnen” en WOW-NL station “Buurmalsen” van vrijdag 1 februari 2019.