Nieuws

Trog

24 februari 2016 - Gisteren passeerde een trog ons land van noordwest naar zuidoost. We zien deze trog als een blauwe lijn op de analysekaart van 12 UTC.  Het ECMWF-model berekent een temperatuur van -35 graden Celsius in de bovenlucht op 500 hPa. Dit komt overeen met een hoogte van ongeveer 5,5 km. Deze onstabiele situatie zorgde voor regen-, en hagelbuien. Lokaal was er ook een klap onweer.

De buien zien we goed terug in het neerslag radar plaatje én in de waarnemingen van WOW-NL. In de tijdseries van WOW-NL deelnemer “Betuwe Weer” uit Geldermalsen en het KNMI station “Herwijnen” is te zien dat de temperatuur een aantal graden daalt, de wind ruimt en enkele m/s toeneemt. Bij het ruimen van de wind verandert de windrichting en draait met de wijzers van de klok mee.

Niet overal zijn de effecten van de wind goed te zien. Dit komt doordat WOW-NL een gemiddelde wind over 10 minuten weergeeft en geen windstoten die hoger dan gemiddeld uitkomen. Een windstoot of windvlaag is de maximale windsnelheid in een bepaald tijdvak, bijvoorbeeld 10 minuten.

Door WOW-NL metingen zijn lokale effecten opnieuw goed zichtbaar! Prachtig om te zien hoe dit past in het grotere weerbeeld.

Analyse 23 februari 2016 12 UTC.


Drukpatroon en temperatuur op 500 hPa van het ECMWF-model voor 12 UTC.


Neerslagradar van 23 februari 2016 11 UTC.

Tijdserie Betuwe Weer op 23 februari 2016.


Tijdserie KNMI station Herwijnen op 23 februari 2016.