Nieuws

Lokaal neerslagoverlast in Zuid-Limburg op 29 juni

Op de weerkaart van 18 UTC is te zien dat Nederland grotendeels in een warme sector bevindt met in het zuidoosten een rode lijn waar buien op zijn ontstaan. Dit was mogelijk doordat het in het zuidoosten onbewolkt was, in tegenstelling van de rest van het land, waardoor de temperatuur kon oplopen tot zo’n 25 graden Celsius. De regenbuien die ontstonden gingen gepaard met onweer, maar ook met veel regen. Dit kwam doordat er nauwelijks treksnelheid aanwezig was in de buien en hierdoor alle regen in een bepaalde regio viel. Daarnaast hielpen de heuvels mee om de neerslag naar de lage gebieden te vervoeren, waardoor op plekken overstromingen ontstonden. Hiervan zijn de nodige filmpjes gedeeld op sociale media.


Figuur 1. Analyse van 29 juni 18 UTC (20 uur lokale tijd)

We kunnen naar meerdere waarnemingen kijken om de neerslag intensiteit te bepalen en hoeveel neerslag er uiteindelijk is gevallen. In WOW kunnen we naar de neerslagintensiteiten kijken. In figuur 2 zijn meerdere stations in Zuid-Limburg naast elkaar gezet met daarin uitgezet temperatuur en neerslagintensiteit. In Beek (Maastricht Aachen Airport) en Kerkrade-Eygelshoven zijn grote neerslagintensiteiten gemeten in korte tijd. Ook daalde de temperatuur in een half uur tijd met zo’n 5 graden. Dit begon in Eygelshoven en dezelfde trend was ook in Beek zichtbaar, maar dan ruim een uur later. Beide stations hebben ongeveer 2 uur lang hoge intensiteiten gemeten en daarvoor geen neerslag en daarna nog kleine hoeveelheden. In Mechelen, hemelsbreed ongeveer 10 km zuidelijker is deze snelle dalende trend in temperatuur en ook de hoge intensiteiten niet zichtbaar. 


Figuur 2. Temperatuur en neerslagintensiteit voor 2 WOW-stations en een KNMI station (Maastricht Aachen airport).

In figuur 3 zijn de waarnemingen zichtbaar van de radar en van de vrijwillige neerslagwaarnemers in dezelfde periode als figuur 2 voor de WOW-stations. Op de radar is de band waar de buien zijn blijven “hangen” goed zichtbaar in het zwart, wat meer dan 75mm neerslag betekent. Het plaatje van de neerslagwaarnemers laat dit ook zien met iets meer variatie op de verschillende stations met een maximum van 73 mm in de omgeving van Beek en 21 mm in de omgeving van Mechelen. Daar is dus niet niets gevallen, maar wel veel minder dan in de strook 10 km noordelijker. Het KNMI heeft voor Maastricht-Aachen Airport 95 mm over deze 24 uur gemeten. Lokaal zal dit nog meer geweest zijn. Dit was reden om code oranje af te geven voor Limburg, waarvoor de criteria bij buien geldt van meer dan 50 mm neerslag per uur.

Figuur 3. Neerslagsom gemeten met de radar (links) en de neerslagsommen gemeten door de vrijwillige neerslagwaarnemers (rechts).