Nieuws

Hittegolf

10 augustus 2022 - Komende week wordt het weer warm, een hittegolf is zeer realistisch. Een hogedrukgebied dat zich uitstrekt van Groot-Brittannië tot boven Rusland is hiervoor verantwoordelijk.  De langste hittegolven zijn gemeten in 1976 en in 2018. In de zomer van 1976 kwam een hittegolf voor van 17 dagen, waarvan er 10 tropisch waren. Gaan we dit record verbreken komende weken?


Figuur 1: Analyse van woensdag 10 augustus. Een hogedrukgebied zorgt voor warm weer in Nederland.

Een hittegolf is een periode van 5 zomerse dagen gemeten in de Bilt (maximumtemperatuur van 25 graden Celsius of hoger). Hiervan moeten 3 dagen tropisch zijn (maximumtemperatuur van 30 graden Celsius of hoger.)

Gisteren, 9 augustus 2022, is de eerste dag ingezet van een mogelijke hittegolf, het werd 25,7 graden in de Bilt. In Figuur 2 is de gemeten temperatuur op de stations van het KNMI en die in WOW-NL om 15:30 die middag in een kaart weergegeven. De pluimverwachting van het ECMWF voor de Bilt gaat er van uit dat het vandaag 28-30 graden wordt in de Bilt. Donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag maken grote kans op 30 graden of  meer. Dat betekent dat een hittegolf erg realistisch is. Vanaf maandag 15 augustus is het nog onzeker wat er precies gaat gebeuren maar het is niet uitgesloten dat de aankomende hittegolf langer aanhoudt en misschien wel meer dan twee weken gaat duren.


Figuur 2: Temperatuur gemeten op de WOW-stations rond 15:30 uur op dinsdag 9 augustus 2022.


Figuur 3: Pluimverwachting ECMWF voor De Bilt.

Code geel/oranje en hitteplan
Vanwege de warmte heeft het KNMI in overleg met het RIVM code geel uitgegeven vandaag. Het nationaal hitteplan van het RIVM heeft als doel organisaties er tijdig op te attenderen dat een periode van aanhoudend warm weer wordt verwacht. Dat zijn onder andere GGD'en, brancheorganisaties en het Nederlandse Rode Kruis. Het RIVM probeert het hitteplan ongeveer gelijk te laten lopen met een hittegolf. Dus als het KNMI een hittegolf verwacht is de kans groot dat het RIVM ook het nationaal hitteplan activeert.

Het KNMI geeft dus code geel uit als het hitteplan actief wordt. Daarnaast geeft het KNMI code geel uit als er minimaal 1 dag is met een temperatuur van 35 graden Celsius of meer.

Het KNMI kan ook code oranje uitgeven voor extreme temperaturen. Hierbij moet minimaal aan één van de volgende criteria worden voldaan:
  • 3 dagen op rij met maximum temperatuur van ≥ 34 °C 
  • 2 dagen op rij met maximum temperatuur van ≥ 36 °C
  • 1 dag met maximum temperatuur van ≥ 38 °C
Droogte
Het aanhoudende zonnige weer heeft ook een keerzijde. Op dit moment behoort 2022 al tot de 5% droogste jaren (groene lijn figuur 4). De zwarte lijn is het huidige gemeten neerslagtekort vanaf april. De stippellijn geeft de verwachting weer voor de komende 15 dagen. Zoals je kunt zien zijn de jaren met lange hittegolven (2018 en 1976) ook meteen droge jaren.


Figuur 4: Neerslagtekort in Nederland in 2022.