Nieuws

Appel in de wolken

23 september 2016 - Arts Centre De Appel presenteert ” OP AARDE”. Een expositie met imposante wolkenfoto’s van meteoroloog en weerfotograaf Antoine J. Aalders (1890-1955).



Antoine J. Aalders, een in internationale kringen bekende weeramateur en -fotograaf, niet in de laatste plaats vanwege zijn bijdrage aan de door de WMO in 1954 uitgegeven International Cloud Atlas. De man besteedde een groot deel van zijn leven aan het registreren van wolkenluchten, in schriftjes en op celluloid. Menig groeiende cumulonimbus werd vanuit zijn zolderraam in Bussum voor het nageslacht vastgelegd. Bij zijn overlijden in 1955 schonk zijn weduwe de omvangrijke collectie contactafdrukken en negatieven - zo'n 6000 stuks - aan het KNMI, om deel uit te gaan maken van de beeldcollectie van de bibliotheek.



En het is op die plek dat kunstenaar Gabriel Lester eerder dit jaar de verzameling aantrof. Hij zag er een mooi thema voor een expositie in en dankzij contact met Wouter Jansen werd dit verder gerealiseerd. Op zondag 11 september jongstleden werd deze tentoonstelling 'A.J. Aalders op Aarde' in Arts Centre De Appel in Amsterdam geopend, in aanwezigheid van onder meer zijn kleinkinderen en een aantal hoofdstedelijke kunstminnaars.    

Negatieven van een aantal wolkenfoto's zijn handmatig, zonder tussenkomst van digitale techniek vergroot en op de wand bevestigd. Verder liggen in vitrines niet alleen de handgeschreven waarnemingen en aanverwante zaken, maar ook een aantal door Aalders tijdens zijn boswandelingen opgeraapte stenen. Een mooi contrast: de vluchtigheid van wolken en de eeuwigheid van stenen, samengebracht door één gepassioneerde natuurliefhebber.



De expositie in De Appel (Prins Hendrikkade 142, Amsterdam) duurt nog tot 23 oktober.