Nieuws

Weer droog of toch niet?

31 augustus 2018 - Woensdag viel er flink wat regen. Vrijwillige neerslagwaarnemers van het KNMI registreerden, vooral in het midden van het land, meer dan 5mm/24 uur. Wat zagen we de afgelopen dagen bij WOW-NL? En, is er nu weer een droge periode in het vooruitzicht?


Figuur 1.Analyse van de weersitiatie op woensdag 29 augustus 20u lokale tijd.

Afgelopen woensdag 29 augustus verplaatste een lagedrukgebied zich van het noorden van Frankrijk, richting het noordoosten van Duitsland. Dit veroorzaakte in Nederland regen en buien. ’s Avonds om 21.00 wordt deze neerslag ook gemeten door verschillende WOW-NL stations. De WOW-NL stations “Weerstation Opheusden” en “Mooi Weer Boxtel” registreerden die avond een neerslagintensiteit tot 8mm. In de avond regent het langdurig.


Figuur 2. Neerslagintensiteit WOW stations en radarbeelden  van woensdag 29 augustus 2018 om 21u.Figuur 3. De neerslagintensiteiten van Weerstation Opheusden en Mooi Weer Boxtel van woensdag 29 augustus 2018.Figuur 4. Voorlopige neerslagdata van de vrijwillige neerslagwaarnemers van woensdag 29 augustus 10u lokale tijd tot 30 augustus 10u lokale tijd.

Was dit het voorlopig weer?


Ja en nee. De komende dagen wordt opnieuw weinig neerslag verwacht, vanwege een opbouw van een hogedrukgebied, waarmee de stroming noordelijk en later oostelijk wordt. Voor komend weekend verwacht het KNMI rustig, vrij warm en vrijwel droog nazomerweer met af en toe zon.

Kijken we 14 dagen vooruit, dan is er nog weinig te zeggen over het verloop. Het kan verschillende kanten op gaan. Het kan langer droog blijven, maar het is goed mogelijk dat er toch weer een lagedrukgebied vanaf Frankrijk richting onze omgeving komt. In dit scenario krijgen we opnieuw te maken met een flink regenachtige middag en avond, zoals afgelopen woensdag.Figuur 5. 14-daagse verwachting van het ECMWF model voor De Bilt.