Nieuws

Toepassing van WOW-NL in de Geo Future School

6 april 2017KNMI-klimaatonderzoeker Peter Siegmund gaf op 5 april  tijdens de jaarlijkse  Geo Future School nascholingsdag voor docenten  praktische handvaten om de metingen van de Weather Observations Website (WOW-NL) toe te passen binnen een Geo Future School.  En legde de relatie met de ontwikkeling van het klimaat. De nascholingsdag vond plaats op scholengemeenschap CSG Het Streek in Ede, een Geo Future School.  



 Het KNMI helpt op deze manier docenten om meer kennis en achtergrond te geven over weer en klimaat. De workshop beschouwde het klimaat over de afgelopen honderd jaar en de komende honderd jaar en liet de verandering zien. Binnen dit grote verhaal over klimaatverandering is het goed om ook in te zoomen op omgeving van de school. Zo komt weer en klimaat dichterbij.

Leerlingen kunnen bijvoorbeeld onderzoeken wat het effect van de omgeving is op het weer. Door verschillen te meten tussen landelijk en stedelijk gebied, groene en betegelde tuinen of het effect van een groot oppervlakte water mee te nemen om het weer te duiden. Een andere mogelijkheid is een vergelijking te maken met een andere school in Nederland en hier een samenwerkingsproject van te maken.

Peter Siegmund: “Docenten en leerlingen kunnen betrekkelijk eenvoudig zelf mogelijke klimaatveranderingen analyseren. Door bijvoorbeeld uit te rekenen wat de zeespiegelstijging zou zijn in het hypothetische geval dat heel Groenland zou smelten. Of om te onderzoeken wat de gemiddelde CO2-uitstoot per wereldbewoner per dag zou zijn als die volgt uit de trend van CO2-concentratie. Ander voorbeeld is om de absorptie van zonlicht door de aarde te bepalen als het witte poolijs smelt en plaats maakt voor donker oceaan water.”

De module “Presenteer het weer!” biedt genoeg aanknopingspunten voor onderzoek en discussie in de klas. Ben jij nieuwsgierig naar de mogelijkheden. Kijk dan op ONDERWIJS of Geo Future School.
 
Over WOW-NL  

Het KNMI ziet WOW-NL als een nieuwe manier om weerwaarnemingen te verzamelen voor onderzoek, analyse en toepassing. WOW-NL biedt mensen met een weerstation de mogelijkheid om de metingen via de kaart met elkaar te delen. Voor het KNMI zijn weerstations in achtertuinen of op balkons interessant omdat deze specifieke weerinformatie geven op locaties waar het KNMI niet kan meten. Zo is het KNMI, net als andere meteorologische instituten wereldwijd, steeds bezig diverse bronnen van informatie te integreren, waarbij nieuwe technologie voor steeds meer mogelijkheden zorgt.