Nieuws

Verrassend warm in maart

30 maart 2017Maart roert zijn staart, maar dan op de positieve manier. Buiten voelt het zacht en zomers...
Deze maand eindigt met minimaal 1 officiële warme dag, waarbij de temperatuur in de Bilt boven de 20°C uitkomt. Hierdoor wordt maart 2017 zeer waarschijnlijk de op 1 na warmste maart ooit gemeten!Figuur 1: Weerkaart van donderdag 30 maart 2017 12 UTC.
 
De zomertijd is nog maar net ingegaan, als op dinsdag 28 maart de temperatuur in het zuiden van Nederland voor het eerst dit jaar de 20°C passeert. De lente is dus in volle gang en knipoogt al naar de zomer. De laatste 2 dagen van maart maken het helemaal goed en worden zeer waarschijnlijk 2 officiële warme lentedagen met temperaturen boven de 20 °C in de Bilt.

De temperaturen komen boven de 20°C uit vanwege een omvangrijk hogedrukgebied boven Oost-Europa. Aan de noordwestflank van dit hogedrukgebied werd op donderdag met een zuidwestelijke stroming warme lucht aangevoerd vanuit Zuid-Europa zoals te zien is in figuur 1. Om de kern van een hogedrukgebied waait de wind met de klok mee, en bij een lagedrukgebied tegen de klok in.

Vandaag zal de maximumtemperatuur waarschijnlijk nog een graadje warmer worden. Dat is nog niet zeker omdat er aan het eind van de middag een koufront over ons land trekt waardoor vanaf dat moment de temperaturen weer zullen dalen. Het langjarig gemiddelde voor het tijdvak 1981-2010 staat tussen 11 en 20 maart op 9,3 ° C en tussen 21-31 maart op 10,6 °C. Afgelopen maart komt waarschijnlijk uit op een gemiddelde van meer dan 13°C en is dat ongeveer 3 graden warmer dan gemiddeld. De temperatuur lag op verschillende stations van het WOW-NL netwerk al boven de 20 graden om 12:00 UTC zoals is te zien in figuur 2.


Figuur 2: Overzicht van de temperatuur van de WOW-NL stations op donderdag 30 maart 2017 ,12 UTC.

Er was op donderdag nog redelijk wat hoge bewolking aanwezig, waardoor de straling van de zon het oppervlak van de aarde niet optimaal kon verwarmen. Door de hoge bewolking wordt een deel van de straling teruggekaatst naar de atmosfeer. Het had nog warmer kunnen worden als deze bewolking er niet was geweest. De bewolking is te zien op het satellietbeeld in figuur 3.


Figuur 3: Satellietbeeld van Nederland op donderdag 30 maart 2017 12 UTC.

Donderdag is de temperatuur in de Bilt uitgekomen op 21,8°C. Het dag record op 30 maart komt uit het jaar 1911 en staat op 21,3 graden, het record is dus met een halve graad gebroken. Vandaag gaat het hoogstwaarschijnlijk ook wel lukken omdat het dag record uit 2014 lager is dan gisteren namelijk 20,4°C. Maar een stuk interessanter zijn de maandextremen in maart. De hoogste gemiddelde temperatuur, sinds de metingen vanaf 1901 voor maart, komt uit 1991 en staat op 8.8°C. Direct daarna volgt het jaar 1990 met 8.5°C. Hoogstwaarschijnlijk zal deze laatste dag van maart nog een groot stuk bijdragen aan het gemiddelde van dit jaar, zodat we op een gemiddelde uitkomen dat hoger is dan 8.5°C. Daarmee wordt maart 2017 de op 1 na warmste maart ooit gemeten!

In de Bilt passeerde de temperatuur de 20°C op donderdag om 11:20 UTC en steeg verder door naar 21,8 °C. In het noorden van het land op de wadden op Terschelling werd het een stuk minder warm, zoals te zien is in figuur 4. Er zit een verschil van 7 °C tussen station Terschelling Hoorn en de Bilt. Dit heeft onder andere te maken met de zuidwestelijke koelere aanvoer vanaf zee voor het Waddengebied. Het zeewater heeft namelijk een temperatuur van rond de 6°C en is dus relatief koud.


Figuur 4: Temperatuur in de Bilt en Terschelling Hoorn tussen donderdag 30 maart en vrijdag 31 maart.

In de loop naar het weekend zal de temperatuur weer gaan zakken vanwege een meer westelijke stroming. We komen dan in de koudere lucht terecht door een koufront dat passeert in de avond en nacht van vrijdag op zaterdag. Dit zal gepaard gaan met enkele buien op en voor het koufront uit.