Nieuws
Storm door uitdiepend laag
06 oktober 2017 - Gisteren joegen regen en wind over ons land als gevolg van een uitdiepend lagedrukgebied dat ten noorden van Nederland langs trok. Het warmtefront passeerde in de nacht; het koufront in de ochtend. Al met al een stormachtige dag met zelfs code oranje voor windstoten in de Noordelijke provincies.Analyse donderdag 10 oktober om 08:00 uur lokale tijd. Het lagedrukgebied ligt net ten noorden van ons land. Het land bevindt zich in de warme sector, het koufront nadert vanuit het westen.
Gedurende de nacht en de ochtend regende het in de warme sector langdurig. Bij het koufront, waarachter de koudere, polaire lucht het land binnenstroomde, werd de neerslag buiiger van karakter. In de vroege ochtend nam de wind vanuit het westen toe, langs de westkust naar stormachtig, later langs de noordwestkust naar storm.
Doordat het lagedrukgebied vooral ten noorden en ten oosten van ons land uitdiepte, kreeg het noordoosten van het land de meeste wind. Vooral achter het koufront, bij de zogenaamde back-bent occlusie (dit is een occlusie die om het lagedrukgebied heen gekruld is), stond er veel wind. Voor dit windveld gaf het KNMI voor de Waddeneilanden en Friesland en Groningen een Code Oranje uit voor zeer zware windstoten (meer dan 100 km/uur).
Rond 10:30 uur lokale tijd passeerde het koufront Herwijnen. In de waarnemingen van het KNMI station Herwijnen, maar ook in het weerstation van de Brede School in Herwijnen is goed te zien hoe de wind achter het koufront van zuidwest naar west draait. Op het koufront is een duidelijke piek in de wind te zien. Het KNMI station Herwijnen mat zelfs een windstoot van bijna 95 km/uur.
WOW-NL windmetingen en radarbeeld van donderdag 10 oktober 2017, 10:30 uur lokale tijd. De winddraaiing van WZW naar WNW achter het koufront is duidelijk te zien.
WOW-NL windmetingen Herwijnen AWS (KNMI station) en Herwijnen Brede School. De windruiming op het tijdstip van koufrontpassage is in beide stations te zien. Opvallend is wel dat het KNMI-station veel meer wind toont, dan het station op de Brede School. Dit ligt vermoedelijk aan de beschutting van het dorp en wellicht de opstelling van het station.
Het noordoosten van het land kwam aan het eind van de ochtend door de back-bent occlusie in het scherpste windveld. Rond 11 uur draaide daar de wind na passage van de occlusie van zuidwest naar noordwest en haalde daarbij flink uit. De occlusie zelf was in neerslag echter weinig actief. De occlusie passeerde Nieuw Beerta om 12:00 uur, met daarbij zelfs een windstoot van 105 km/uur. Dit was boven land ook de hoogst gemeten windstoot van de dag. Aangezien het laag al uitdiepend naar het oosten trok en het windveld steeds sterker werd, was dit precies dit de plaats in het noordoosten waar we dit konden verwachten!
WOW-NL windmetingen en het KNMI radarbeeld van donderdag 10 oktober 2017, 11:00 uur lokale tijd in het noorden van het land. We zien de winddraaiing van WZW naar NW achter de occlusie, die overigens weinig actief is. Er zijn wel geïsoleerde buien in het westen te zien in de polaire lucht.
WOW-NL windmetingen Nieuw Beerta AWS (KNMI station) en HBCG-weer, in de buurt van Nieuw Beerta. De windruiming en piek in de wind op het tijdstip van de passage van de occlusie is in beide stations duidelijk te zien. Deze twee stations tonen een behoorlijke gelijkenis in de metingen.
Nadat het de occlusie even later het land verlaten had, nam de wind geleidelijk af. Wat er rest is een middag met nog steeds een stevig windje en stevige buien, afgewisseld door felle opklaringen.
Zoals in de Bilt, rond 16:00 uur en even later in Odijk. In de metingen van de wind en neerslag op beide stations zien we dat de windrichting bij de bui nauwelijks verandert, maar dat er voor de bui uit even wat meer wind is (windstoten), waarna de wind tijdens de bui zelf (de neerslag) vrij rustig is.
WOW-NL windmetingen en KNMI radarbeeld van donderdag 10 oktober2017, 16:00 uur lokale tijd. Een stevige bui trekt over De Bilt.
WOW-NL wind- en neerslagmetingen van De Bilt AWS (KNMI station) en Odijk. Dezelfde bui passeert achtereenvolgens deze stations, wat mooi te zien is in de neerslagmetingen. Opvallend is dat beide stations voor de neerslag uit even wat meer wind hebben (windstoten).