Nieuws

Neerslag in mei

3 juni 2019 - De maand mei verliep op veel plaatsen vrij droog. Nadat er de eerste week van mei nog wel geregeld neerslag viel, volgden een aantal tamelijk droge weken onder invloed van aanhoudende hoge druk. Pas aan het einde van de maand passeerden een aantal storingen die zorgden voor enige neerslag. Dat het droog was, was tegen het einde van de maand ook te zien: grasvelden begonnen dor te worden en de bomen begonnen zelfs al wat bladeren te verliezen.


Neerslagtotalen mei 2019 (normaal valt in mei gemiddeld 50-75 mm, van west naar oost verdeeld over het land)


Wanneer we de neerslagtotalen van de maand mei op de KNMI website bekijken, valt op dat er grote plaatselijke verschillen in de neerslag zijn. Dit komt door een aantal situaties waarin zeer plaatselijke buien voorkomen.

Een voorbeeld hiervan is zondag 19 mei. Wanneer we naar de neerslagmetingen van WOW-NL station Weerdemortel en Deurne-Hellemansbrug, beiden in het oosten van Brabant, op 24 km afstand van elkaar, vallen de verschillen op. Op 19 mei meet station Weerdemortel een neerslagintensiteit van 12,40 mm/uur, terwijl Deurne Hellemansbrug helemaal geen neerslag meet.



Neerslag mei 2019 Weerdemortel in de avond van 19 mei is hier een neerslagpiek te zien.



Neerslag mei 2019 Deurne Hellemansbrug. Opvallend is dat er tijdens de buien van 19 mei er vrijwel geen neerslag valt.

Wanneer we ons wat in de situatie van die dag verdiepen, zien we dat ons land zich in de warme lucht bevindt, onder invloed van een complex laag boven Centraal Europa. Boven het oosten van het land heeft zich een thermische vore gevormd.


Analyse zondag 19 mei om 20 uur lokale tijd. De thermische vore ligt boven het oosten van het land.

Aan de oostkant hiervan is de wind noordoostelijk en warm, aan de westkant voert een noordwestelijke wind van zee koelere lucht aan. Daar waar deze winden samen komen, vindt zogeheten convergentie plaats. Dit is dan ook de voorkeursplek voor het ontstaan van buien, halverwege de middag, als de zon het land voldoende heeft opgewarmd. Op de radar van 15:30 uur zien we deze net ontstane buien terug in het gebied waar de NW en NO winden samen komen. De thermische vore veroorzaakt een windsprong en temperatuurverschil, te zien op de kaart van WOW-NL.


WOW-NL windmetingen in combinatie met radarbeeld van zondag 19 mei om 15:30 uur lokale tijd.



WOW-NL temperatuurmetingen in combinatie met het radarbeeld van zondag 19 mei om 15:30 uur lokale tijd.


De buien verplaatsen in de thermische vore maar nauwelijks, waardoor de neerslaghoeveelheden van plaatst tot plaats zeer verschillen. Dit is ’s avonds rond 20:30 uur ook het geval in het oosten van Brabant, waarbij een bui vrijwel stil bleef hangen boven Gemert. Dit is te zien in de WOW-NL metingen van 20:30 uur. De zware bui boven Gemert is te herkennen aan de zwarte kleur in het radarbeeld. WOW-NL station Weerdemortel ligt iets ten zuidoosten van Gemert.


WOW-NL windmetingen in combinatie met het radarbeeld van zondag 19 mei om 20:30 uur lokale tijd.


Neerslagsom van 19 mei 2019 (gevalideerd)

In Gemert valt er zoveel neerslag, dat de straten onder water staan in de avond van 19 mei. De maand mei leverde dus zeer lokaal veel neerslag, maar was over het geheel genomen te droog. Het neerslagtekort liep in deze maand dan ook verder op. Het neerslagtekort is het verschil tussen neerslag en verdamping.


Neerslagtekort tot en met mei 2019 (bron: KNMI.nl)