Nieuws

Sterke zon beïnvloedt dagelijkse gang

20 februari 2018 - Ons land bevond zich dit weekend in vrij koude, heldere polaire lucht. Op zondag 18 februari zorgde een hogedrukgebied voor zonnig en droog weer. Er dreef wel een enkel wolkenveld over, maar de zon had duidelijk de overhand. Het gevolg: de temperatuurverschillen tussen dag en nacht werden groter. WOW-NL metingen laten dit effect duidelijk zien.


Analyse zondag 18 februari, 13:00 uur lokale tijd. Een hoog ligt ten oosten van ons land en zorgt voor rustig weer.

De zon komt in deze tijd van het jaar snel hoger aan de hemel en ook de dagen lengen snel. Op zondag de 18e kwam de zon om 07:50 uur op en ging om 17:59 uur weer onder; een week eerder was dit nog 08:06 uur en 17:44 uur; een verschil van een half uur! De zon schijnt niet alleen langer, maar is, dankzij het hoger aan de hemel staan, ook steeds krachtiger. Op de satellietfoto zien we dat het hele land om 12:00 uur heerlijk in het zonnetje ligt.


HRVIS gecombineerde satellietfoto van 12:00 uur lt. Het is, op wat hoge bewolking in het noordwesten na, onbewolkt boven Nederland.

Dat de zon in kracht wint, wordt duidelijk als we naar het verloop van de temperatuur kijken: de dagelijkse gang. De heldere nachten zorgen voor veel uitstraling. Het koelt dan flink af. Omgekeerd zorgt de zon overdag voor flinke opwarming. Het verschil tussen de koele nacht en warme dag zorgt dan voor een grotere dagelijkse gang dan gebruikelijk. Dit is goed te zien in de metingen van de WOW-NL stations, zoals in Ellecom en Middelburg. Het verschil tussen het minimum en maximum is op beide stations meer dan 10 graden.
Temperatuurverloop WOW-NL stations Ellecom (Gelderland) en Middelburg (Makada Meteo, Zeeland) van zondag 18 februari 2018. Het verschil tussen het minimum en maximum is meer dan 10 graden.

Bekijken we de WOW-NL temperatuur metingen voor Nederland van 15:30 uur lokale tijd, dan valt er toch iets op: het is het noordoosten van het land een fractie minder warm dan in de rest van het land. Op de satellietfoto is te zien, dat er in de middag toch wat bewolking het noorden van het land is binnen getrokken.


WOW-NL temperatuutmetingen van zondag 18 februari 2018. In het noorden/noordoosten is het iets minder warm dan elders.


HRVIS combinatie satellietfoto van 14:00 uur lt.  In het Noorden van het land trekken wolkenvelden binnen.

Deze bewolking houdt de zonnestraling deels tegen en dit heeft dan direct invloed op de opwarming en de stijging van de temperatuur. Het noorden warmt minder op. Dit is te zien in de WOW-NL temperatuurmetingen van Sauwerd. In de ochtend stijgt de temperatuur in de zonneschijn flink, maar zodra rond 13:00 uur de bewolking binnen trekt, stopt de opwarming en stagneert de temperatuur. Laat in de middag klaart het weer op en gaat het afkoelen, tot halverwege de avond nieuwe bewolking binnen trekt. Vanaf dat moment stopt de afkoeling en ook ’s nachts koelt het onder de wolkendeken, die de uitstraling tegenhoudt, bijna niet meer af.Temperatuurverloop WOW-NL station Sauwerd (Groningen). In de ochtend warmt het nog flink op, maar zodra rond 13:00 uur lt. de bewolking binnen trekt, stagneert de temperatuur. ’s Avonds klaart het op en koelt het af, als rond 20:00 uur lt. nieuwe bewolking binnen trekt. Het koelt in de nacht naar maandag de 19e ook bijna niet af.

Voor de komende week is de verwachting dat een noordoostelijke wind koude en droge lucht gaat aanvoeren. Een klassieke winterse setting dus, met koude nachten. Maar overdag zal de dagelijkse gang er voor zorgen, dat de maximumtemperaturen ruim boven nul zullen uitkomen. Voor echte diepvrieskou komt de winter dus iets te laat.