Nieuws

Leerlingen bouwen weerstation

15 mei 2017 - De nieuwe KNMI neerslagradar in Herwijnen is vrijdag officieel geopend door de burgemeester van Lingewaal, Loes van Ruijven-Van Leeuwen en KNMI hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven. De leerlingen van OBS Spiegelhof en CBS Herwijnen bouwden ondertussen aan een eigen weerstation en deden allerlei weermetingen bij het Dorpshuis de Poort in Herwijnen waar het radarfeest plaatsvond. Trots presenteerden zij de meetresultaten aan het publiek in de grote zaal van het dorpshuis.Het hoofd van de KNMI weerkamer, Jan Rozema, ontvangt de groep 7 leerlingen uit Herwijnen op het podium, tijdens de opening van de nieuwe KNMI neerslagradar. ©Kees Lemcke

Tijdens het officiële programma volgden de leerlingen van beide scholen in een van de zalen van het Dorpshuis les 1 uit het WOW-NL lesprogramma: het weerstation. De jonge bouwers maakten thermometers, vochtmeters en windmeters van plastic flesjes, karton, plakband en pingpong balletjes. Daarna gingen ze naar buiten om de zelfgemaakte instrumenten te testen en deze te vergelijken met echte meetinstrumenten. In zon en schaduw, op beschutte en open plaatsen, hoog en laag. “Iedere meting is toch weer anders “, was de conclusie van de leerlingen.

Enthousiast over de metingen stormden de leerlingen de grote zaal binnen, waar zij vertelden over de resultaten van hun metingen en hun ervaringen met het weer. De neerslagradar kenden zij al van de weerapps waar ze regelmatig op kijken.

Schooldirecteur Theo Jeninga mocht tot zijn grote verrassing een automatisch weerstation in ontvangst nemen voor de nieuwe brede school in Herwijnen, waarin beide basisscholen zullen inhuizen. Dit weerstation wordt aangesloten op WOW-NL. De leerlingen kunnen hiermee de 2e les doen: Aan de slag met WOW-NL.

Herwijnen heeft niet alleen een neerslagradar en een WOW-NL station, wat op zich al heel bijzonder is. Het is ook een officiële KNMI meetlocatie (AWS) en een vrijwillige neerslaglocatie met een waarnemer die trouw elke dag de neerslag doorgeeft aan het KNMI. Een bijzonder dorp Herwijnen. Zeker ook voor het KNMI.Officiële opening van de KNMI-neerslagradar in Herwijnen door Loes van Ruijven-Van Leeuwen (burgemeester gemeente Lingewaal) en Gerard van der Steenhoven (hoofddirecteur KNMI) ©Kees LemckeTest van zelfgebouwde temperatuurmeter met warm water en ijswater. ©Mieke VermeulenDe kinderen krijgen een weerstation van het KNMI voor de nieuwe brede school in Herwijnen. ©Kees LemckeDe nieuwe radarpost in Herwijnen. ©Hans Beekhuis