Nieuws

Wind voor de ballonvaart

Wie wel eens in een luchtballon heeft gezeten heeft het ervaren. De ballon wordt door de wind meegenomen waardoor je in de mand geen zuchtje wind voelt. Maar juist de wind is cruciaal of een ballonvaart door kan gaan of niet. In dit artikel wordt hier verder op in gegaan en ook hoe WOW-data kan helpen bij het voorbereiden van een ballonvaart.

 

Ballonvaarten worden doorgaans gemaakt in de vroege ochtend of in de avond. In de uren net na zonsopkomst en de uren voor zonsondergang zijn luchtballonnen boven onze hoofden te vinden. In de andere uren is er te veel thermiek. Als de zon schijnt verwarmt deze de grond. Wanneer de temperatuur aan de grond warmer wordt dan de temperatuur van de lucht erboven stijgt de warme lucht op. Hierdoor ontstaan bellen van warme lucht, dit is thermiek. Als de luchtballon in zo’n thermiekbel terecht komt heeft wordt de ballon ook snel mee omhoog genomen en heeft de piloot de ballon niet onder controle. Dit kan gevaarlijk zijn, waardoor er in de periode dat er thermiekbellen zijn er niet wordt gevaren.

Het zal niemand verbazen dat te veel wind een probleem is voor ballonvaarders. Op deze momenten is het niet veilig om de ballon op te blazen, en wordt een ballonvaart dus afgeblazen. Maar ook als er aan de grond weinig wind staat kan een ballonvaart niet doorgaan omdat er op hoogte te veel wind staat. Het gaat dan om de eerste 100 meter boven het aardoppervlak. Bij het stijgen komt de ballon al in de harde wind, terwijl de mand nog in de ‘rustige’ wind zit. De ballon krijgt dan een deuk en de warme lucht ontsnapt uit de ballon en hierdoor is het lastiger om te stijgen of te dalen.

Heel soms wordt ook een ballonvaart ook afgezegd doordat er te weinig wind is. Als er erg weinig wind is gaat de ballon wel omhoog, maar beweegt verder niet naar links of rechts. Gelukkig komt deze situatie niet vaak voor, omdat er vaak op grotere hoogte wel wind is.

Van woensdag 20 tot zondag 24 juli werd in Joure de Friese Ballonfeesten georganiseerd. Tijdens de ballonfeesten gingen 40 tot 45 ballonnen de lucht in, mits de weersomstandigheden goed waren. Op donderdag trok er overdag een neerslaggebied over, waardoor het terrein waar de ballonnen van zouden vertrekken blank kwam te staan. Hierdoor werd deze avond helaas afgelast. De andere avonden waren de condities goed en werd er gevaren.

Op de zaterdagavond trok een hogedrukgebied over het noorden van het land. Bij een hogedrukgebied waait de wind met de klok mee, maar is er meestal weinig wind. Dit is ook duidelijk te zien in de WOW-waarnemingen van deze avond. Er is weinig wind, en de windrichting is redelijk variabel. Maar door de oogharen heen is de anti cyclonale wind (wind met de klok mee) zichtbaar met de positie van hogedrukgebied precies boven Friesland, waar de ballonfeesten werd georganiseerd.

 


Omdat de piloten hadden gezien dat er weinig wind aan de grond stond, werd er snel doorgestegen naar 3000 vt (dat is ongeveer 1 kilometer). Op deze hoogte stond wel genoeg wind, en hebben alle passagiers uiteindelijk toch een mooie vaart kunnen maken en kunnen genieten van het uitzicht.