Nieuws

De eerste zomerse dagen in mei

10 mei 2016 - Na een koude afsluiting van april, waarbij een noordelijke stroming koude lucht en vele hagelbuien aanvoerde, vond begin mei een omslag plaats naar een zuidoostelijke stroming (zie analyse) waarmee warme en droge lucht werd aangevoerd. 

In de tijdreeks van het station katwijksweer.nl is te zien dat vanaf de verjaardag van WOW tot aan 7 mei de temperaturen van onder de 10 graden zijn gestegen naar zomerse temperaturen van boven de 25 graden Celsius. In de tijdreeks van het WOW-kuststation katwijksweer.nl is op 7 mei ruim 27 graden Celsius bereikt. De relatieve vochtigheden dalen ook naar 20 %. In het plaatje voor Nederland is de relatieve vochtigheid om 14 uur lokale tijd rond 30 a 40 %, terwijl dit eind april met de noordelijke stroming rond 60 tot 80 % was. 

Op 7 mei is Nederland in vergelijking met de rest van Europa erg warm zoals in de figuur met temperaturen in Europa goed te zien is. De temperatuur van het kuststation Katwijk ligt ongeveer 10 graden hoger in vergelijking met de stations langs de kust bij Barcelona, waar rond 17 graden is gemeten. 


Analyse van zaterdag 7 mei 14 uur lokale tijd, met de zuidoostelijke stroming in Nederland duidelijk waarneembaar.


Tijdreeks van 24 april tot 8 mei voor het station katwijksweer.nl.


Tijdreeks van temperatuur en relatieve luchtvochtigheid voor het station katwijksweer op 7 mei.


Relatieve vochtigheid in Nederland op 7 mei om 14 uur lokale tijd.


Temperatuur in Europa op 7 mei om 14 uur lokale tijd.