Nieuws

Passage koufront en back-bent occlusie

6 juli 2016 -  Een lagedrukgebied dat gisteren ten noorden van ons land langs trok, zorgde voor een wisselvallige zomerdag. Op de weerkaart van 5 juli om 08.00 uur lokale tijd (06 UTC) zien we het laag ten noordwesten van ons land. Het bijbehorende koufront ligt dan tegen de westkust. Voor het koufront uit bevindt ons land zich in de warme sector, waarin er veel bewolking is en af en toe wat motregen valt. De wind is dan overal nog zuidwest en meest zwak tot matig.


Weerkaart (analyse) van het KNMI van 5 juli 2016, 08 uur lokale tijd


Windsnelheid en windrichting op 5 juli 2016, 08 uur lokale tijd. De wind voor het koufront uit is zuidwest en zwak tot matig.

Het koufront trekt in de ochtend over het land, met wat lichte regen. Achter het koufront komen we in polaire lucht terecht, waarin in de middag bij temperaturen van een graad of 17 een aantal buien ontstaan. Het laag trekt oostwaarts en de back-bent occlusie, waarbij het occlusiefront om de lagedruk kern heen gaat krullen, nadert het westen van het land. Als  deze occlusie nadert trekt de wind in de polaire lucht behoorlijk aan, zeker in het westen van het land.


Weerkaart (analyse) van het KNMI van 5 juli 2016, 14 uur lokale tijd.


Windsnelheid en windrichting op 5 juli 2016, 14 uur lokale tijd. De wind is achter het koufront westelijk en aangetrokken tot matig (3 tot 4 Bft) en aan de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig (5 tot 6 Bft).


Radarbeeld Nederland 05 juli 2016 14:00 uur lokale tijd. Het koufront ligt al ten oosten van het land. Boven land zijn een aantal buienlijnen ontstaan.

In de late middag en avond trekt de occlusie, overigens zonder neerslag, over het land. Achter deze backbent occlusie draait de wind verder naar het noordwesten en trekt dan tijdelijk nog wat meer aan. In de tijdserie van het Friese station Bitgummole, is dit alles mooi te zien. De wind ruimt in de loop van de dag van zuid, via zuidwest naar noordwest en neemt daarbij duidelijk toe. Ook zien we in de vroege ochtend de neerslag in de warme sector en dan eind van de ochtend de neerslag van het koufront. De buien achter het koufront hebben Bitgummole gemist.

Windrichting, windsnelheid en neerslag op station Bitgummole op 5 juli 2016.   De neerslag in de warme sector en bij het koufront en de toenemende wind achter het koufront zijn te zien in de grafiek. Aan het eind van de tijdserie is te zien hoe de wind bij de occlusie even verder toeneemt en ruimt.


Windsnelheid en windrichting op 5 juli 2016, 18 uur lokale tijd. De wind draait achter de back-bent occlusie, is achter het koufront westelijk matig (3 tot 4 Bft) en aan de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig (5 tot 6 Bft), in het oostelijk Waddengebied zelfs hard, 7 Bft..

Het lagedrukgebied zorgde voor een typische wisselvallige Hollandse zomerdag bij temperaturen tussen de 17 en 21 graden. Hoewel, bij een dergelijk weertype zullen veel mensen niet direct aan zomer denken!