Nieuws

Lage bewolking en dagelijkse gang

14 juli 2015 - Was er vorige week in ons land nog sprake van een hittegolf, op maandag 13 juli is de grens van 20 graden Celsius maar net bereikt.

Maandag was een grotendeels grijze dag met af en toe motregen en vooral lage bewolking over een groot deel van ons land. Daardoor kreeg de zomervakantie voor veel mensen een sombere start. Onder laaghangende bewolking wordt bewolking verstaan op ongeveer 100 tot 200 meter boven de grond. Hierdoor is de top van hoge gebouwen niet zichtbaar en wanneer je vanaf bijvoorbeeld de Domtoren in Utrecht naar beneden kijkt, ziet het eruit als een mistlaag.

In de gemeten temperatuur en relatieve luchtvochtigheid uit het WOW-netwerk is het effect van de lage bewolking goed terug te zien. De temperatuur vertoont op maandag – in tegenstelling tot de dagen ervoor - nauwelijks een dagelijkse gang en de relatieve vochtigheid is op veel plaatsen 90-100%. Een dagelijkse gang is het effect van opwarming van de bodem gedurende de dag, aangestuurd door de zon. In het voorjaar en de zomer is het verschil tussen de hoogste en de laagste temperatuur van een dag in het algemeen het grootst, in het binnenland gemiddeld zo’n 8 tot 10 graden, maar bij de aanwezigheid van bewolking is dit verschil kleiner.Grafiek van de temperatuurmetingen op het WOW meetstation Bennekom North (918396001) voor de periode 7 t/m 14 juli 2015. De zon kon op maandag 13 juli nauwelijks door de lage bewolking heen komen, waardoor er vrijwel geen dagelijkse gang is in temperatuur. Dit in tegenstelling tot de heldere dagen op bijvoorbeeld vrijdag en zaterdag.


Metingen van relatieve luchtvochtigheid in WOW-NL om 15:00 lokale tijd.