Nieuws

Tien graden frisser in 1 dag

8 mei 2018 - Woensdag wordt het zo’n 25 graden, donderdag slechts 15. Een temperatuurval van tien graden in 24 uur! Dit heeft alles te maken met de luchtsoort waarin Nederland zich bevindt. De droge continentale lucht zal verdwijnen en de maritiem polaire lucht stroomt het land binnen. De weerkaart van vandaag maakt de scheiding van luchtsoorten door een koufront zichtbaar.


Weerkaart 8 mei 2018, 14.00 uur locale tijd

De afgelopen dagen en ook morgen nog, zorgt het hogedrukgebied boven de Oostzee en Scandinavië voor de aanvoer van droge continentale lucht. Dit is goed te zien door de 1010 en 1015 hPa druklijn te volgen. Deze lijn gaat van Rusland door Polen en Duitsland om uiteindelijk Nederland te bereiken.

Het vaste land boven Oost-Europa wordt flink opgewarmd door de zon. Het hogedrukgebied zorgt ervoor dat er nauwelijks wolken kunnen ontstaan, omdat de warme lucht niet ver genoeg kan opstijgen en niet vochtig genoeg is. Het hogedrukgebied is als het ware een soort deksel op de atmosfeer. Een oostelijke continentale stroming is in dit jaargetijde warm maar ook erg droog. Dit is mooi te zien in de overzichtsplaatjes van temperatuur en luchtvochtigheid van de WOW-NL stations in Nederland.


Temperatuur van WOW-NL stations op maandag 7 mei 2018 rond 16.00 uur locale tijd.


Luchtvochtigheid van WOW-NL stations op maandag 7 mei 2018 rond 16.00 uur locale tijd.

Station Norschoten in Barneveld geeft zelfs een temperatuur aan van 39 graden Celsius, dit station staat waarschijnlijk in de volle zon en geeft daarom geen representatieve temperatuur weer. De gemiddelde temperatuur van de WOW-NL stations is ongeveer 26 graden.

Meestal worden de hoogste temperaturen gemeten in het zuidoosten van het land. Het Valuascollege in Venlo in de provincie Limburg is daarom ook één van de warmere stations. Als we de grafiek bekijken zien we een mooi verloop van de temperatuur en de luchtvochtigheid.Temperatuur en luchtvochtigheid van het Valuascollege in Venlo tussen 7 mei 12.00 uur en 8 mei 12.00 uur locale tijd.

De temperatuur in Venlo werd op maandag 27 graden. De luchtvochtigheid (blauwe lijn) neemt gedurende de dag sterk af. Dit komt omdat warmere lucht veel meer vocht kan bevatten dan koude lucht. Als de temperatuur sterk afneemt ‘s avonds en ‘s nachts neemt de luchtvochtigheid daarom toe. De gemiddelde luchtvochtigheid op 7 mei overdag ligt rond de 35%. Dat is niet veel en daarom is de lucht relatief droog.
 
Helaas voor sommigen zal dit warme en droge weertype donderdag veranderen. Op de weerkaart van 8 mei is te zien dat er een koufront aankomt. Dit koufront zal in de nacht van woensdag naar donderdag passeren, waardoor het donderdag flink frisser aan zal voelen. Achter het koufront komt de wind vanaf zee. Omdat het zeewater veel kouder is dan het land, zal een stroming vanaf de zee naar het land ervoor zorgen dat de temperaturen flink zullen dalen.

Het westen van Nederland moet op woensdagmiddag de warme kleding alvast klaarleggen. Een vore zorgt voor het koufront uit al voor een winddraaiing, waardoor er wind van zee zal komen. Hierdoor zullen de temperaturen op woensdagmiddag in het westen van het land al flink dalen, terwijl het oosten er dan nog warm bij zit.