Nieuws

Haal actueel weer naar de klas

14 december 2015 - Het KNMI-crowdsourcingproject WOW-NL heeft de weg naar het klaslokaal gevonden. In de aardrijkskundeles duiden leerlingen het weer aan de hand van de WOW-NL metingen. Voor de docenten biedt dit een nieuwe manier om hun lessen in te richten. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld het actuele weer analyseren of een eigen weerbericht maken.Op sommige scholen staat WOW-NL al ’s ochtends vroeg op het beeldscherm. Leerlingen kunnen dan meteen kijken hoe koud het precies was op de fiets naar school. “Het is een leuke website. Vooral grafieken tekenen met de website”, vindt Myrthe uit Nijmegen die in havo 2 zit. Colin (VWO3) uit Rotterdam vindt het leuk om tijdens het maken van opdrachten te beginnen met de weermetingen. “Het gaat dan steeds over het weer van het moment.”

De mogelijkheid om op WOW-NL het actuele weer als lesstof te gebruiken, ervaren leerlingen als positief. En het geeft de lessen een extra dimensie. Arjen (VWO 2) uit Haarlem vertelt dat zijn leraar van het weer laat afhangen welk hoofdstuk uit het lesmateriaal wordt gedaan. “Toen het ’s ochtends koud was, deden we het hoofdstuk over temperatuur en toen het regende ging het over neerslag. Dat was wel grappig”. Een eigen weerbericht maken, scoort ook goed bij veel leerlingen. Bregje (VWO 4) uit Ede kijkt al uit naar deze opdracht.

Docenten zijn enthousiast over WOW-NL, want het draagt bij aan onderzoekend leren. Dat maakt de lessen interessanter waardoor leerlingen meer gemotiveerd raken. Het werkt natuurlijk heel goed dat er kant en klaar lesmateriaal beschikbaar is. Daarmee kunnen docenten niet alleen op een aantrekkelijke manier over het weer vertellen, maar leerlingen ook laten oefenen in samenwerken en presenteren.

Het KNMI en het KNAG hopen dat meer scholen WOW-NL gaan gebruiken als verrijking van de lessen. Plus: het is gewoon hartstikke leuk om een weerstation op school te hebben, zodat leerlingen zelf metingen kunnen doen.

Foto's en tekst: Rob Adriaens