Nieuws

‘Het geheel is meer dan de som der delen’

WOW-NL bezoekt weerstation De Boshut van Just van den Broecke

Aan de rand van het bos in Otterlo heeft Just van den Broecke zijn weerstation De Boshut staan. Het staat bij zijn buitenverblijf dat tevens als werkruimte dient. Hier is hij midden in de Veluwse natuur graag met het weer bezig. Een plek waar het niet vreemd is als er langs de webcam ineens een hert of everzwijn voorbij loopt.

WOW-NL biedt Just van den Broecke mooie mogelijkheden om meer uit zijn weerstation te halen. Dat is niet alleen om tussen de buien door met zijn labrador te wandelen en het hockeyteam van zijn dochter te voorzien van het juiste weerbeeld op het veld. Hij is vanuit zijn professie tevens geïnteresseerd in het aspect van crowdsourcing.

Als open source ontwikkelaar ontwikkelt hij onder meer software voor het crowdsourcingproject ‘Smart Emission’ in Nijmegen, waarbij burgers zelf luchtkwaliteitsmetingen doen. Hierdoor weet hij:  hoe meer deelnemers, des te geslaagder het project. Hij hoopt voor WOW-NL dan ook dat er meer mensen hun weerstation aansluiten om metingen te delen. “Het geheel is namelijk groter dan de som der delen.”

Pi en Weewx
Zijn weerstation - een TFA NX Pro - heeft Just van den Broeck slim gekoppeld aan een Raspberry Pi, die een heel laag stroomverbruik heeft en via wifi met internet verbonden is. Op de Pi draait continu het Open Source weer-programma Weewx. De Weewx-software zorgt ervoor dat actuele en historische weerdata van De Boshut op zijn eigen website worden gepubliceerd. Ook stuurt Weewx deze data naar Weather Underground (WU) en WOW-NL.

Als voordeel van Weewx noemt hij de onafhankelijkheid van besturingssystemen als Windows, Linux en Mac en de mogelijkheid om uit te breiden. Weewx gebruikt Python als programmeertaal. Dit is voor Just als ontwikkelaar eenvoudig, alhoewel hij zich kan voorstellen dat er deelnemers zijn die een voorkeur hebben voor de plug-and-play oplossingen om een weerstation aan te sluiten. Just is ook beheerder van het weerstation van Geonovum in Amersfoort. Geonovum gebruikt een Davis Vantage Pro voor de weermetingen en is ook via Weewx met  Weather Underground en WOW-NL gekoppeld.

Perfecte weerapp
Voor WOW-NL ziet hij nog wel verbeterpunten. “Eigenlijk ben ik op zoek naar de perfecte weerapp, waarop je zowel waarnemingen als verwachtingen kunt zien.” Zoals veel weerliefhebbers heeft hij een scala aan weerapps die hij gebruikt. Vanuit zijn rol als GIS-specialist heeft hij een voorkeur voor OpenStreetMap (OSM) boven Google Maps. Niet alleen omdat dit voor wandelaars een gedetailleerd kaartbeeld geeft, maar vooral omdat de OSM-kaarten via crowdsourcing gemaakt worden. Met OSM is het daardoor ook mogelijk om verschillende soorten kaarten als achtergrond te gebruikten. Het summum voor mensen in het GIS-werkveld.

Steeds eenvoudiger
Just is lovend over LoRa, een laagbandig RF-netwerk dat vrij te gebruiken is. “LoRa is vooral geschikt voor het versturen van kleine data-pakketjes, zoals weerdata. Met LoRa kun je data versturen, zonder dat je afhankelijk bent van wifi en de standaard mobiele data-netwerken. Een kickstarterset via “The Things Network “ is niet al te duur en biedt grote kansen voor open communities om data met elkaar te delen.” Er ontstaat zo een wereld van mogelijkheden. Ook voor bedrijven om nieuwe producten in de markt te zetten. Initiatieven voor crowdsourcing worden hierdoor ook steeds eenvoudiger waardoor meer mensen kunnen deelnemen.  En daar draait het om bij data verzamelen en delen via crowdsourcing.