Nieuws

Warm februariweer

8 maart 2019 – Zonnige, warme winterdagen in de laatste week van februari. Met 18,3°C in De Bilt op de 25e en 18,9°C op 26 februari. De dag erna bereikte de temperatuur het record van 20,5°C in Arcen. Bij WOW-NL station Weerhuisje in Drenthe liep de temperatuur ook op tot boven de 20°C. Wat was het weerbeeld in deze week en zegt dit iets over ons veranderende klimaat?


Weeranalyse 26 februari 2019, 01 uur lt.


Weerbeeld februari

Het warme februariweer ontstond door een hogedrukgebied, zonder wolken, dus met maximale instraling van de zon. In de nacht naar dinsdag 26 februari werd het -2,8°C in Groningen. Op diezelfde dag werd het in de middag wel 18.8°C. Een temperatuurverschil van 20 graden in 12 uur. Op de kaarten van WOW-NL zien we dit grote verschil terug.


Temperatuur WOW-NL stations dinsdag 26 februari 2019 rond 05 uur lt.



Temperatuur WOW-NL stations dinsdag 26 februari 2019 rond 16 uur lt.

Station Weerhuisje, in de plaats Hijken, het midden van Drenthe, was één van de stations die het hoogste temperatuurverschil liet zien. Rond 8 uur in de ochtend was het net iets onder nul en om 4 ’s middags boven de 20°C.

Wat ook opvalt, is dat de temperatuurverschillen in het oosten van het land groter zijn dan in het westen. Dit heeft meerdere oorzaken. Het westen heeft meer invloed van relatief warm zeewater in de nacht, en koud zeewater gedurende de dag. De luchtvochtigheid van de stations in het westen is ook hoger, waardoor het meer energie kost om het land op te warmen. Daarnaast zijn de verschillen in bodemtypen ook van invloed op de temperatuur. Droge zandgrond warmt bijvoorbeeld sneller op dan vochtige kleigrond.



Temperatuurverloop van station Weerhuisje in Hijken (Drenthe) op dinsdag 26 februari 2019

Klimaatverandering

De zonovergoten zomer van 2018 staat nog op ons netvlies, maar tegelijkertijd moeten we ook niet de Siberische kou van februari 2018 vergeten. De gevoelstemperatuur van -19°C op 28 februari 2018 vormt een  stevig contrast met de 20,5°C op 26 februari 2019. Maar, één strenge winter zegt nog niets over klimaatverandering, net zo min als een warme februarimaand dit doet. In tegenstelling tot de korte tijdsspanne van “weer” is “klimaat” de gemiddelde weertoestand over een periode van minimaal 30 jaar.

Klimaatverandering en de invloed van menselijk handelen op het versneld opwarmen van de aarde is wetenschappelijk aangetoond, maar de extreme temperatuur van februari, zegt op zichzelf dus niet direct iets over klimaatverandering. Wel heeft de optelsom van extremen in de laatste jaren ervoor gezorgd dat wetenschappers de versnelde opwarming van het klimaat door invloed van menselijk handelen beschouwen als “gouden standaard”, waarmee de fysische wetenschap dit als waarschijnlijk bestempelt, net zoals bijvoorbeeld het Higgs-deeltje in 2012.


De standaard van maart

Deze week was er “standaard maartweer”.  Voor de komende week ziet het er niet uit dat we weer extreem weer gaan krijgen. De zwarte lijn met temperatuurverwachting blijft grotendeels binnen de bandbreedte van de gemiddelde temperaturen. Op de website van het KNMI kun je dat goed zien aan de weer-, en klimaatpluim. De weer-, en klimaatpluim brengt het weer van vandaag samen met het weer van de afgelopen 30 jaar.