Nieuws

Warmtefront-afloper

5 februari 2016 - In de vroege ochtend van donderdag 4 februari bevindt ons hele land zich nog in de frisse, polaire lucht. Vanuit het westen nadert een gebied met warmere, vochtigere lucht. Dit gebied is  aan de voorzijde begrensd door een warmtefront, waarin een golf  is ontstaan . Voor het warmtefront ligt een occlusie, waarachter de lucht al zachter is: de warmtefront-afloper.
 
Terwijl   dit systeem nadert, regent het in de ochtend in een groot deel van het land.  De warmtefront-afloper herkennen we in de analyse van 12 UTC (13 uur lokale tijd) door een warmte,-en koufront boven Frankrijk en een occlusie boven ons land. Om 12 UTC ligt de occlusie van Zuid-Holland naar Limburg, met daarin een kern van lage druk over het midden van het land. Op de occlusie viel in een smalle strook buiige regen.


Analyse van donderdag 4 februari 2016 12 UTC (13 uur lokale tijd). De warmtefront-afloper ligt boven Frankrijk, de occlusie ligt boven het midden van het land. Hierin is een aparte (zwakke) kern van lage druk ontstaan.
 
Achter de occlusie bevindt zich al warmere lucht en staat er duidelijk meer wind.  In de WOW-NL metingen van 13 uur lokale tijd zien we dit terug in de hogere temperatuur in het zuidwesten van het land, maar ook in hardere wind in dat gebied. Bovendien draait de wind van zuidwest naar west achter de occlusie. Ook zien we het laagje terug boven het midden van het land, in een gebied met weinig wind en een variabele windrichting.Temperatuur donderdag 4 februari 2016 13 uur lokale tijd. Het zuidwesten bevindt zich in de zachte lucht, met temperaturen rond 10 graden achter de occlusie. Iets verder naar het noorden en oosten liggen de temperaturen voor de occlusie uit een stuk lager.

Wind donderdag 4 februari 2016 13 uur lokale tijd. In het zuidwesten van het landstaat achter de occlusie meer wind, dan in de rest van het land. Boven het midden van het land is de zwakke lagedruk kern  herkenbaar in het gebied met weinig wind en een variabele windrichting.

In de tijdserie van Wolphaartsdijk (op Zuid-Beveland) is de doorkomst van de occlusie mooi terug te zien met de stijging van de temperatuur, de draaiing van de wind van zuidwest naar west en de toename van de wind.


Tijdserie Wolphaartsdijk van 4 februari 2016 met om 11:00 uur lokale tijd de doorkomst van de occlusie, te herkennen aan de draaiing van de wind en de stijging van de temperatuur.

 

Terwijl   dit systeem nadert, regent het in de ochtend in een groot deel van het land.  De warmtefront-afloper herkennen we in de analyse van 12 UTC (13 uur lokale tijd) door een warmte,-en koufront boven Frankrijk en een occlusie boven ons land.  Om 12 UTC ligt de occlusie van Zuid-Holland naar Limburg, met daarin een kern van lage druk over het midden van het land. Op de occlusie viel in een smalle strook buiige regen.