Nieuws

Stralingsmist

2 oktober 2015 - Mist kan ‘s nachts ontstaan in een situatie met weinig wind, enigszins vochtige lucht en geen bewolking. Dit gebeurt typisch in de herfst, wanneer een hogedrukgebied over onze omgeving ligt.

Omdat de nachten al langer worden, kan de lucht aan het aardoppervlak door uitstraling lange tijd afkoelen en steeds vochtiger worden. Als er dan geen wind is, kan de vochtige lucht aan de grond niet mengen met drogere lucht op hoogte en daardoor zo vochtig worden dat er mist ontstaat. Deze mist, stralingsmist genaamd, trekt dan pas in de loop van de ochtend weer op, als de zon het aardoppervlak lang genoeg verwarmd heeft. En wat later in de herfst en de winter is de zon soms zelfs niet meer sterk genoeg en trekt de mist helemaal niet op. 

Op vrijdag 2 oktober zien we in de weerkaart van 06 UTC (8 uur lokale) tijd een hogedrukgebied over het noorden van het land liggen. Dankzij dit hoog is er ook geen bewolking. In de WOW-metingen zien we dat er in het noorden van het land vrijwel geen wind staat en dat de lucht al flink vochtig geworden is. En inderdaad is er ’s nachts in het noorden van het land op uitgebreide schaal mist ontstaan. Het KNMI geeft een waarschuwing voor verkeer belemmerende mist uit. Op de satellietfoto van 06 UTC (8 uur lokale tijd) is deze mist ook goed te zien; een gebied met mist (herkenbaar aan de gele kleur) loopt vanuit Duitsland over de noordelijke helft van het land. In het zuiden van het land is er geen mist te zien op de satellietfoto.


Weerkaart van vrijdag 02 oktober 2015 om 08 uur lokale tijd. De as van het hogedrukgebied ligt over het noorden van het land.


Windmetingen in WOW-NL op vrijdag 02 oktober 2015 om 08 uur lokale tijd. In het noorden staat er vrijwel geen wind.

 Luchtvochtigheidsmetingen in WOW-NL op vrijdag 02 oktober 2015 om 08 uur lokale tijd. De luchtvochtigheid is erg hoog, op enkele stations in het noorden wordt 100% luchtvochtigheid gemeten.


HRV-comb satellietfoto vrijdag 02 oktober 2015 08 uur lokale tijd. De mist boven het noorden van het land is te herkennen aan de gele kleur.