Nieuws

Code ORANJE voor zware windstoten

24 februari 2017 - Na een periode van rustig winterweer, trok in de middag en avond van 23 februari, een pittige zuidwesterstorm over ons land. Het koufront van de storm bereikte Nederland aan het begin van de middag, met daarbij veel regen en lokaal ook hagel.


Figuur 1. Analyse van donderdag 23 februari 2017, 12.00 uur UTC.

Het koufront van de storm hoort bij een lagedrukgebied, dat via Groot-Brittannië over de Noordzee op ons af komt. De blauwe lijn van het koufront is te zien in de analyse van figuur 1, om 13.00 uur lokale tijd. Later in de middag koerst het lagedrukgebied verder over ons land. Er is waarschuwingscode geel afgegeven voor windstoten in het hele land. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht en Noord-Brabant krijgen zelfs een code oranje. Bij een waarschuwing met code oranje is er kans op windstoten van meer dan 100 km/h in het binnenland en 120 km/h aan de kust (winter).

Figuur 2 laat het satellietbeeld van 17.00 uur lokale tijd zien met het lagedrukgebied boven het noordwestelijk kustgebied. De laagst gemeten luchtdruk is op dat moment 976.7 hPa op Noordzee platform L9-FF-1. Dit platform ligt ten noorden van Vlieland in zee. Figuur 3 laat de luchtdrukmetingen van WOW-NL zien, aangegeven met driehoekige symbolen.

 
Figuur 2. Satellietbeeld met lagedrukgebied boven de noordwestkust van Nederland. Donderdag 23 februari 2017, 17.00 uur lokale tijd.Figuur 3. Luchtdrukmetingen om 17.10 uur lokale tijd van WOW-NL

In figuur 4 zijn de waarnemingen van weerstation Laaksum te zien van 23 februari 2017. In de ochtend passeert het warmtefront met de nodige neerslag. 's Middags volgt het koufront met neerslag en wat meer wind (9,3 m/s). De druk daalt verder, waarna het lagedrukgebied noordwaarts langs trekt. Achter het koufront trekt de wind aan tot 11,7 m/s, meest west. Dan neemt de wind tijdelijk af en ruimt naar noordwest. Door de inmenging van zeer droge lucht en hoge windsnelheden in de bovenlucht is er in de late avond weer een harde wind, met op station Laaksum een maximum van 12,9 m/s. Net voor middernacht neemt de wind weer sterk af en op vrijdagochtend staat er nog maar een zacht briesje.Figuur 4. Waarnemingen van weerstation Laaksum in Friesland op 23 februari 2017.

Kijk voor informatie over de KNMI waarschuwingen op: KNMI