Nieuws

Zomertijd start onder nul

28 maart - Afgelopen weekend ging  de zomertijd in. En terwijl heel Nederland de klok een uur vooruit zette - klaar voor de zomer - was het in de donkere nacht nog flink koud. Op verschillende plaatsen, zoals op de Veluwe, zelfs nog onder nul. Maar niet overal. Door bewolking zijn er grote verschillen waar te nemen. WOW-NL stations brengen de verschillen in temperatuurverloop in kaart.
Temperatuur op zondag 25 maart om 3.00u lokale tijd. De onderste figuur is een ingezoomde versie van de bovenste figuur.

In de twee figuren hierboven is te zien hoe ons land op zondag 25 maart om 3 uur ‘s nachts op veel  locaties blauw kleurt. Het vriest net wel of net niet. Het noorden van het land laat vooral groene blokjes zien op dezelfde tijd. Zoomen we in dan zien we dat de temperatuur daar nog rond 6 graden Celsius is.

Het satellietbeeld van de nacht laat zien dat in het noorden van Nederland veel bewolking aanwezig was, waardoor de temperaturen nauwelijks daalden. In de zuidelijke helft liep de temperatuur nog wel behoorlijk terug en maten veel stations op de Veluwe een temperatuur onder nul.


Satelliet van HR/VIS combinatie  in de nacht van 24 naar 25 maart 2018


Satelliet van HR/VIS combinatie  
in de middag van 25 maart 2018


De laatste figuur laat het temperatuurverloop van drie verschillende stations zien. Eerbeek op de Veluwe heeft een dagelijkse gang met afkoeling tot 8 uur in de ochtend met daarna een snelle temperatuurtoename. In de middag vlakt de snelle toename ook weer wat af door meer bewolking boven de Veluwe, zoals te zien is op het satellietbeeld van de middag. In het noorden is de dagelijkse gang minder sterk door de blijvende bewolking.


Temperatuurverloop op zondag 25 maart van de stations: Eerbeek op de Veluwe, Weerhuisje in Drenthe en Groningen Airport Eelde. In Eerbeek daalde de temperatuur het meest.