Nieuws

KNMI meet in januari zowel vorst als zomerse warmte

23 januari 2017 - Terwijl het in Nederland winters koud is, waarbij er door de matige vorst ruiten gekrabd moeten worden en er zelfs lokaal buiten geschaatst wordt, is het in Caribisch Nederland ronduit zomers. Op Bonaire tikte de thermometer zelfs even de 30 graden aan afgelopen maand.


De kaart van WOW-NL, maandag 23 januari 2017, 15:30 UTC, Flamingo Airport

Sinds de Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba drie bijzondere gemeenten van Nederland vormen zorgt het KNMI voor meteorologische en seismische berichtgeving voor deze BES-eilanden. Op de drie eilanden heeft het KNMI net als in Nederland automatische weerstations die zijn te volgen via de kaart van WOW-NL.  Hier staan de meetinstrumenten niet op groen, kort gemaaid grasland op zand-, of kleigrond, zoals in West-Europees Nederland, maar vaak op rotsachtige grond. Maar altijd voldoen de meetopstellingen aan de eisen van de WMO voor nauwkeurige en betrouwbare metingen.  

Weerinformatie, waarschuwingen en eventuele seismische metingen van het KNMI zijn te vinden op de KNMI-website voor Caribisch Nederland. Bij extreme omstandigheden - zoals orkanen, hoge golven en overstromingen door overvloedige regen - worden waarschuwingen en adviezen uitgegeven aan de gezaghebbers, de Rijksvertegenwoordiger, lokale crisiscoördinatoren en het Nationaal Crisis Centrum (NCC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het KNMI werkt nauw samen met meteorologische diensten in de regio, zoals het Amerikaanse National Hurricane Center en Météo France.
Temperatuur-, en vochtsensoren op Bonaire,
geplaatst in oktober 2016 door KNMI ’er
Hendrik Jan Bosch