Nieuws
Zomers einde van meteorologische lente
1 juni 2017 - De meteorologische lente eindigde met een zeer zomerse periode. Op de kaart van Hemelvaartsdag, zien we een hogedrukgebied net ten westen van ons land liggen. Dit zorgde voor mooi en zonnig weer. Doordat dit hogedrukgebied in de dagen daarna naar het oosten bewoog werd er door een zuidoostelijke stroming erg warme lucht vanuit het zuiden van Europa aangevoerd.Analyse donderdag 25 mei 2017 om 14 uur lokale tijd. Het hogedrukgebied ligt net ten westen van ons land, dat zich in een brede warme sector (warme lucht) bevindt.
De temperaturen liepen op vrijdag en zaterdag door volop zonneschijn in rap tempo op. Op de WOW-NL kaart van zaterdag 27 mei om 15:30 uur lokale tijd is te zien dat een groot deel van de meetstations temperaturen boven de 30 graden Celcius weergeven. Een enkel station komt zelfs tot 40 graden Celsius. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de manier waarop het station is opgesteld.
Vanaf dat moment trok een thermische vore, een gebied met door de warmte wat lagere luchtdruk, vanuit het zuidwesten het land binnen. Aan de achterzijde van deze vore draaide de wind van zuidoost naar west.
Analyse zaterdag 27 mei 2017 om 14 uur lokale tijd. De thermische vore is net ten westen van Zeeland getekend op de kaart.
Dit zorgde direct voor verkoeling, wat goed terug te zien is in de WOW-NL metingen van 17:00 uur van diezelfde dag. De temperaturen zijn in Zeeland aanzienlijk gedaald, terwijl de rest van het land nog steeds zeer warm is. Doordat we ons nog voldoende onder invloed van het hogedrukgebied bevonden, zeker in de bovenlucht, zorgde deze thermische vore niet voor buienvorming. Het bleef bijna overal droog. Alleen het zuiden van Limburg kreeg later op zaterdagavond te maken met een onweersbui vanuit België. De vore veroorzaakte wel meer bewolking.
WOW-NL temperatuurmetingen van zaterdag 27 mei 2017, 15:30 uur lokale tijd
WOW-NL windmetingen van zaterdag 27 mei 2017, 17:00 uur lokale tijd. De wind is in Zeeland gedraaid naar het westen, dankzij de thermische vore.
WOW-NL temperatuurmetingen van zaterdag 27 mei 2017, 17:00 uur lokale tijd. In Zeeland zijn de temperaturen met het naar west draaien van de wind duidelijk gedaald.
De vore liep in de avond over het land, waardoor de wind overal westelijk werd en het overal wat afkoelde. In de nacht naar zondag trekt, aangestuurd door het lagedrukgebied boven de Noordzee, een koufront over het land. Een tweede lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje zorgt er echter voor, dat het koufront boven het zuiden van het land niet door kan lopen, maar tot stilstand komt.
Analyse zondag 28 mei 2017 om 14 uur lokale tijd. Het lagedrukgebied boven de Noordzee zorgt dat het koufront over ons land naar het zuidoosten beweegt, maar het volgende lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje houdt het tegen. Daardoor stagneert het boven ons land.
Voor het koufront uit trekken in de nacht naar zondag en zondagochtend vroeg wel (onweers-)buien over ons land. Zondagmiddag is in de WOW metingen het temperatuurverschil over ons land goed zichtbaar. Ten zuiden van het koufront dat van Groningen naar Zeeland loopt, is het duidelijk warmer dan ten noorden ervan.
WOW-NL temperatuurmetingen van zondag 28 mei 2017, 14:00 uur lokale tijd. Goed te zien is dat het ten zuiden van het koufront (van Groningen naar Zeeland) veel warmer is dan ten zuiden ervan.
Op maandag 29 mei trekt het lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje noordwaarts. Dit zorgt ervoor dat de wind in het hele land opnieuw naar het zuidoosten gaat, waardoor weer zeer warme lucht aangevoerd wordt. De temperaturen lopen in een groot deel van het land weer flink op, opnieuw tot ruim boven de 30 graden Celsius. Alleen in het noorden van het land is het een stuk frisser. Dit komt door een nieuwe thermische vore, die daar zorgt voor een wind van zee met een aanvoer van lage bewolking en aan de kust zelfs mist. De warme lucht heeft dat deel van het land nog niet bereikt.
WOW-NL temperatuurmetingen van maandag 29 mei 2017, 16:00 uur lokale tijd. Het is in een groot deel van het land weer zeer warm. Alleen in het noorden blijven de temperaturen achter.
Analyse zondag 29 mei 2017 om 20 uur lokale tijd. De warme lucht is weer over ons land uitgestroomd. Vanuit het westen nadert opnieuw een koufront.
Deze maandag was het wachten op de onweersbuien. De aangevoerde lucht was warm en vochtig en vanuit het westen naderde een koufront, terwijl op hoogte de lucht al kouder werd. Dit zijn goede ingrediënten voor een onstabiele situatie. Wat ontbrak was een goede dynamische forcering vanuit de bovenlucht die voor stijgbewegingen in de atmosfeer zorgt. Het ontstaan van onweersbuien in de middag was hierdoor vrij onzeker. De computermodellen hadden hier ook moeite mee en lieten telkens andere scenario’s zien. Uiteindelijk ontstonden er boven België en Frankrijk vele buien, maar aan het eind van de middag boven ons land maar één, in de buurt van Helmond. De snelle ontwikkeling van deze bui liet wel de potentie van de atmosfeer zien van deze dag. Bij deze bui kwam veel onweer voor en ook hagel. Zware windstoten zijn er niet gemeten.
WOW-NL temperatuurmetingen en radarbeelden maandag 29 mei 2017 van 17:09-18:19 uur lokale tijd. Er is te zien hoe de bui groeit, maar ook hoe de temperatuur op WOW-NL station Deurne Hellemanbrug daalt van 30 naar 25 graden Celsius tijdens de bui.
WOW-NL temperatuurmetingen en radarbeelden maandag 29 mei 2017 van 17:09-18:19 uur lokale tijd. Er is te zien hoe de bui groeit, maar ook hoe de temperatuur op WOW-NL station Deurne Hellemanbrug daalt van 30 naar 25 graden Celsius tijdens de bui.
Verdere buien kwamen er in de middag en vroege avond niet voor, maar later op de avond trokken er wel buien vanuit België het land binnen, terwijl er ook nieuwe buien ontstonden. Op de laatste dag van de meteorologische lente verdreef het koufront de warme lucht. Op rustige wijze, maar wel met veel lage bewolking en zelfs mist op de stranden.
In de metingen van 26-31 mei van WOW-NL station Deurne Hellemansbrug zien we deze hele periode nog eens samengevat. Oplopende temperaturen bij een oost tot zuidoosten wind, afkoeling bij een westenwind en de buien van zondagnacht en maandagavond. En de definitieve afkoeling op dinsdag 31 mei.